|
![]() |
Kitaplar » Su Ürünleri Yetiştiriciliği » Kefal Yetiştiriciliği ve Dalyancılık
KEFAL BALlĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ
Kefal balıkları dünya denizlerinde çok yaygın olan bir grubu teşkil ederler. Özellikle Mugil cephalus tüm tropikal denizlerden ülkemiz denizlerine kadar var olan bir türdür. Tayvan, İtalya ve ülkemiz dalyanlarının en değerli balık türlerinden biridir. Pek çok ülkede tanınan ve bilinen bir tür olduğundan aranılan değerli bir balıktır. Günümüzde yetiştiriciliğine ilgi özellikle dalyanlarda oldukça fazladır. Kefal balıklarının kültürü son yıllara kadar sadece doğadan dalyanlara giren yavrular yolu ile sağlanmış olmakla beraber, yavru üretimi konusunda da başarılı sonuçlara ulaşılmıştır. Günümüzde kefal yetiştiriciliği genel olarak diğer türler ile birlikte uygulanmaktadır. Kefal balıklarının yetiştirilmesi üzerine istek birçok nedenden kaynaklanmaktadır. Öncelikle etleri çok lezzetlidir. Çok çeşitli tuzluluk oranlarına dayanabilirler. O tuzluluktan %0,38 tuzluluğa kadar kolaylıkla yaşarlar. Sıcaklık değişimlerine karşı da toleransları çok geniş olup, 2-35°C arası sıcaklıklarda barınabilirler:
Yemleme bakımından da pek çok yemi değerlendirebilirler. Planktonik bitkisel ve karbonhidratça zengin yemlerle de beslenebilirler. Bu nedenle gübreleme yolu ile planktonca zenginleştirilen yerlerde yetiştirilebilirler. Yapay yemleri de kolayca alırlar. DOGAL ÜREME DURUMU: Yumurtlama mevsimi türlere göre fark eder. Yumurtaları pelajiktir. Yumurtlama esnasında bir dişinin peşinde pek çok erkeğin yumurtlamayı teşvik ettiği izlenir. Yumurtalardan yavru çıkışı sıcaklığa bağlı olmakla beraber normal sıcaklıkta 2 günde olur. Yumurtadan çıkan larvalar kıyılardaki azmaklara girer ve buralarda bol olan
Balıklar büyüdükçe aldıkları gıdalar da büyür. Bitkisel orijinli gıdalar da alırlar. Topan kefal veya has kefal adı verilen Mugil cepbalus 50-55 cm. boy ve 2-3 kg. ağırlığa 3-5 yılda ulaşır. Diğer türler ise daha küçük yapıdadırlar. İndo pasifik orijinli Mugil tade türünün ise maximum 70 cm.'ye kadar büyüdüğü bildirilmektedir.
İSRAİL'DE KEFAL YETİŞTİRİCİLİĞİ Kefal balığı yetiştiriciliğinin başarılı olarak yapıldığı ülkelerden biri Israil'dir. Bu ülkede sazan balıkları ile polikültürde kefal balıkları yetiştirilir. Yetiştirmede daha çok Mugil cepbalus türü ele alınmakla beraber, Mugil capito ve Mugil auratus türleri de yetiştirilir. İsrail'de kefal balığı yetiştiriciliği 1940 yıllarında başlamıştır. Bu yetiştirmeye başlamada, havuzlardaki tüm yemlerin en iyi şekilde değerlendirilmesi için çeşitli balıkların birlikte yetiştirilmesi fikri etken olmuştur. Bu amaçla pek çok tür ele alınmış ve neticede Tilapia türleri özellikle Tilapia galilea ve Tilapia nilatica türleri ile kefal ve sazan balıklarının müştereken başarılı şekilde yetiştirilebileceği saptanmıştır. Bu yetiştirmede en önemli sorun üretimde kullanılacak yavruların temininde olmaktadır.
Bu ülkede kefal yavruları yakalandıktan sonra ilk yıl yalnız olarak stoklanmakta ve ikinci yıl 50-70 grama ulaşınca sazan ile birlikte diğer havuzlara alınmaktadırlar. Stoklamada hektara 500-800 adet balık bırakılması yaygın bir uygulamadır. 5-7 ay sonra kefaller pazarlanacak ağırlığa ulaşabilmektedirler. Dekara üretim konusunda çeşitli bildirişler olmakla beraber sazan ile yetiştirmede bu üretimin azami 100 kg. dolayında kabul edilmesi gerekir. Bir çalışmada hektara yaklaşık 1.200 sazan, 1.000 Tilapia nilatica ve 600 adet kefal stoklamanın yeterli bulunduğu bildirilmiştir. İsrail'de Tilapia ile birlikte Kefalin sazan yetiştiriciliğinde ele alınması üretim alanındaki farklı yemlerin iyi bir şekilde değerlendirilmesine neden olmaktadır.
|