|
Kitaplar » Akvaryum Balıkları Ansiklopedisi » Sazangiller 4. Dev zebra, Uçan tilki, Bikalır, Soytarı rasbora balıkları, Acı balık; Ton'un balığı, (beyaz bulut balığı)
Sol: Dario malabaricus Sağ: Labeo forskali
DEV ZEBRA (Dario malabaricus)
15 cm. boya kadar büyüyebilen bir balıktır. Ülkemizde de iyi tanınır. Hareketli ve suyun üst kısımlarında gezmekten hoşlanırlar. Hindistan ve Seylan orijinlidir. Dişilerdaha iri yapılıdır. Dişilerde vücudun tam ortasında mavi bant kuyruğa yaklaşınca yukarı doğru döner. Erkekte ise kuyruğa düz devam eder. iç kısmında gezmek için açık kısımlar bulunan akvaryumlardan çok hoşlanırlar. Su sıcaklığı 20-24 "C olmalıdır. Kuru ve yaş yemlerle beslenebilirler.
UÇAN TİLKİ
(Epalzeorhynchus kallopıerus )
Cyprinidae familyasından olan bu balık, Endonezya ve Borneo orijinlidir. 15 cm.'ye kadar büyüyebilir. insan eli altında üretimi yapılmamaktadır. Çeşitli zamanlarda ülkemize getirilmiş olmakla beraber pek popüler olamamıştır. 24-26 "C su sıcaklığı ve 6.5-7.0 pH'dan hoşlanır. Çeşitli yemler ile beslenebilirler. Diğer balıklar ile uyumlu bir şekilde yaşayabilirler. Yanlız başına gezme alışkanlığı olan bir balık olmakla beraber grup halinde de akvaryumlara konulabilir.
BİKALIR (Labeo bicolor)
Uzun ömürlü 20 cm.ye kadar büyüyebilen vücudu siyah, kuyruğu kırmızı çok ilginç ve güzel yapılı bir balık türüdür. Ülkemizde de iyi tanınır. Dişiler daha iridir. Asit, 22-26 "C sularda ve 10 DH'dan daha az sert sulardan hoşlanırlar. insan eli altında üretilmesi mümkün kılınmıştır. 50 cm.den daha büyük iç kısmı kaya ve kökler ile dekore edilmiş, bazı saklanabilecekleri kısımları bulunan, akvaryumlardan hoşlanırlar. Bitkilendirme çok önemlidir. Böylece balıklar birbirlerini görmeden gizlenip dinlenebilecekleri yerler bulmuş olurlar. Tubifex, su piresi ve sivrisinek larvaları ile iyi beslenirler ise döl alınabilir. Güney Doğu SOYTARI BALIĞI
(Rasbora heteroınorpha) Çok tanınmış ve akvaryumların en güzel balıklarından bir tanesidir. Almanya'nın Saxony bölgesindeki yetiştiriciler bu balığın üretimini başarı ile yapabildikleri halde, Almanya'nın diğer bir çok yerinde bu balığın üretimi başarılamamakta ve meraklıların bu balığın üretimesinin mümkün olmadığını ileri sürmekteydiler. Bu kişiler Saxony bölgesindeki yetiştiricileri n bazı gizli sırları olduğuna inanmaktaydılar. Bu sır daha sonra yapılan incelemeler ile ortaya çıkarılmıştır. Bu bölgedeki suyun çok yumuşak olması yanında oldukça asit yapıda olduğu anlaşılmıştır. Hatta "Neon tetra balığının da aynı suda üretilebileceği tesadüfen ortaya çıkarılmıştır. Bu sırrın çözülmesinden sonra uretımı ıçın özel su koşullarının sağlanması ile heryerde başarılı sonuçlara ulaşılmaya başlanılmıştır. Uretimde uygun su koşullarını yaratmak için 10 lt.lik bir akvaryum yağmur suyu ile doldurulur. içerisine bir miktar kuru yosun konur. 3-4 hafta içerisinde yosunlar akvaryumun dip kısmına çöker. Bu devrede 50-60 litrelik bir akvaryum seçilir. Çok iyi birşekilde temizlenir.10 lt.lik akvaryumdaki su boşaitılır ve yosun iyice kaynatıldıktan sonra 50-60 litrelik akvaryuma konulur ve dibe yayılır. Bu yosun suyun asitleşmesini sağlayacaktır. Yosun üzerine bir gazete konularak sıçratmadan akvaryuma 5-6 cm. yağmur suyu eklenir Akvaryuma temiz!enmiş bir saksıda bulunan Cryptocoryne bitkisı ilave edilir. Sonra akvaryum saf su ile suyun pHderecesi 5.5-5.7 oluncaya kadar doldurulur. Suyun OH değeri 3 civarında olmalıdır. Su sıcaklığı 26 "C' ye ayarlanır ve balıklar bu akvaryuma alınır. Eğer balıklar iyi şekilde kondisyon kazanmışla, 5e erkekler kovalamaya ve sonra erk~k zaman zaman dışıye arkadan teslamaya başlar. Balıkların kondisyon kazandırılmaları kuru yem, et, karaciğervetubifex ile yapılabilir. Yumurtlama bir bitki altında olur ve bir miktar yumurta bitki yaprağının alt yüzüne bırakılır. Yumurtlama fasılalarla olur. Bu zamanda akvaryumun üzeri bir gazete veya havlu ile örtülur. Yumurtalardan 1 gün sonra yavrular çıkar, 5 gün sonra serbest olarak yüzmeye başlarlar. Bu anda örtü alınmalı ve yemlemeye başlanılmalıdır. Yem bakımından pek duyarlı olmayan larvalar yutabildikleri her türlü yemi alırlar ve çabuk gelişirler.Sert haşlanmış yumurta sarısı ile kolayca yemlenebilirler. Daha sonra Artemia larvası veya kurutulmuş tubifex tozu verilebilir ve normal yemlemeye geçilir.
RASBORA SP. TURLERI
ÜRETİLEBİLEN ÜRETİLEMEYEN
R.borapetensis R.argyrotaenia
R.d.dorsiocellatta R.daniconius
R.lrilineala R.kalochroma
R.einthovenii R.pauciperforata
R.maculla
R. elegans
R.urophthalma
Rasbora türleri içerisinde birçok akvaryum balığı bulunmaktadır. Genellikle küçük boyludurlar. Çoğunluğu 20-25 oC aralarında yaşayabilirler. Genelde nötr sulardan hoşlandıkları söylenebilir. Rasbora türlerinden çok çeşitli türler ülkemize ithal edilmiştir. Bunlara örnek olarak, P.heteromopha (Soytarı balığı), R.ka/ochroma (Rasbora) , R. macu/ata (Cüce rasbora), ve B. trlineata (Bulut balığı)'ı sayabiliriz. Ayrıca bu grupta akvaryumlara alınmış pek çok balık türü bulunmaktadır. Yukarıda bunlardan bir kısmı erişebildikleri boy ile akvaryum koşullarında yetiştirilebilen ve üretilemiyenler olarak kısa bir sınıflandırma ile sunulmuş bulunmaktadır.
Üst: Rhodeus ocellatus Alt: Barbus schwanefeldi ACI BALIK Rhodeus sericeus
Orta Avrupa orijinlidir. Ülkemizde R. ocellatus ile birlikte acı balık olarak tanınırlar. Tanakia tanaga ülkemize getirilmiş ve acı balık olarak isimlendirilen diğer bir türdür. Avrupa orijinli ve tropikal bir balık olmadığından biraz serin sulardan hoşlanırlar. 16-21 oC ler arası en iyisidir. Ülkemizin batı bölgelerinin bir çok nehir ve göllerinde de bulunur. Dişileri 7-8 cm. boya erişebilir. Erkekler biraz daha iridir. Normalde soluk gümüşi renktedirier. Fakat üreme mevsiminde renkleri kırmızı parlak ile altın sarısı tatlı bir renk alır. Özellikle erkeklerinin rengi çok güzelleşir. Bel kısmı ve anüs yüzgeci parlak kırmızısı, yan çizgi ise açı k mavi renge dönüşür.
Bu balığın üretilmesi oldukça ilginç ve heyecanlı bir deneme olacaktır. Kendi doğal koşullarında erken yaz veya bahar sonlarında yumurtlarlar. 30-40 litrelik akvaryumlar üretim için uygundur. Dinlendiriimiş su kullanılmalıdır. Sıcaklık 20-21 "C tutulur. Akvaryumun içi 7-8 cm. çakıl ile döşenir, akvaryuma bir kaç adet canlı tatlı su midyesinin konulması lazımdır (Unio pictorum). Ayrıca bitkilendirme de yapılır. iyice besleme yapılarak balıklar kondisyon kazandırılmış olmalıdır. Bir süre sonra dişinin çok uzun hatta 5-6 cm.ye ulaşan bir üretim tübünün geliştiği görülür. Çünkü dişi balık bu tüp ile yumurtalarını midyenin içerisine bırakacaktır. Dişi balık yumurtasını midyenin içine bıraktığı an erkek balık bombardıman halinde sperma bırakır ve su ile spermalar midyenin iç kısmına giderek döllenme işi tamamlanır. Böylece döllenme ve yumurtalardan yavru çıkışı midyenin iç kabuğunda olur. Yumurtlama sadece bir tek midye değil bir çok midye içine yapılır. Bu çalışma midyelere hiç bir zarar vermez. Çünkü bu yavrular gıda olarak midyeden hiç bir yarar sağlamazlar. Ancak midye kabuğu içi yumurtalar için çok emin bir yerdir. Yumurtlama bitince balıklar akvaryumdan uzaklaştırılır. Yumurtadan çıkan larvalar midyenin içinde bir süre kalırlar. (21 °C'de 30-35 gün kadar). Bu süre sonunda dışarıya çıkan larvalara infusaria ve artemia salina larvası verilir.
TON'UN BALlGI (BEYAZ BULUT BALIĞl) Çin ve Hong Kong'da bulunur. 1938 yılında Ton isimli bir çocuk tarafından keşfedilmiştir. Bu nedenle batı ülkelerinde Ton'un Balığı ismi ile anılır. ilk keşfedildiği nehir (The white cloud) Beyaz Bulut nehri olduğu ve bu nehirlerin yerli balığı olduğu için bu isim ile de tanınır. Ülkemizede getirilmiştir.
Mükemmel bir akvaryum balığıdır. Özellikle yeni başlayanlar için idealdir. Çünkü çok dayanıklıdıriar. 10 C ile 28 C arasındaki sularda yaşayabilirler. Akvaryumlarda kolayca döl vermektedirler. Akvaryuma ısıtıcı konulmasa da olur. Fakat çok düşük ve yüksek sıcaklıklarda öle- bilirler. En ideal yaşama ortamı 6.5-7.5 arasında olmalıdır. Bol bitkiden hoşlanırlar. Ağızları biraz küçüktür. Yutabildikleri hertürlü yemi alırlar. 3-4 cm. kadar boya ulaşabilirler. Vücutları koyu zeytin yeşilidir. Vücudun ortasında boydan boya uzanan kırmızı bir banta sahiptirler ve bu bant kuyrukta siyah bir nokta ile son bulur, bu bantın hemen altında ise yeşilimsi bir çizgi vardır. Sırt ve anal yüzgeçleri soluk sarı renklidir ve kenara yakın kızıl bir renk alır. Kuyruk çok gü zel parlak kırmızıdır. Dişi erkekten daha iri yapılıdır.
Akvaryum balıkları içerisinde belki de üretilmesi en kolayolan balıklardandır. Üretim için birer yaşında balıklar seçilir. Üretimden önce erkek ve dişiler ayrılır ve bir hafta on gün kadar iyice beslenerek kondisyon kazandırılır. Orta boy bir akvaryum hazırlanır. Dip kısmı çakıl ile kaplanır. Akvaryum Fontinalis, Elodea, Nitela veya Myriophyllum türü bitkiler ile donatılır. Akvaryum 10 gün kadar güneş gören bir yerde bekletilir. Az bir hava verilir. Sıcaklık 23 C'ye ayarlanır ve balıklar akvaryuma alınır. Yumurtlamadan önce erkek dişi etrafında çok zarif dansa benzer hareketlerde bulunur. Dişi yumurtlayabilecek bir yer arar. Birlikte gezen dişi ve erkek yan yana yüzer iken birbirlerine yaslamnar. Bu sırada dişi yumurtlar ve aynı anda erkek tarafından bırakılan spermalar ile yumurtalar döllenir. Yumurtalar şeffaf ve yapışkan değildirler. Yumurtlama teker teker olur ve fasılalar ile devam eder. Çok küçük olan yumurtalardan 24 saat sonra yavrular çıkar. Yumurta sayısı diğer türlere oranla oldukça azdır. Yavrular 4-6 gün sonra serbest olarak yüzmeye ve yem aramaya başlarlar. Çok ince kuru yem ve infussaria bu dönemde verilebilir. ilk günler su ve ısı değişimine karşı yavrular çok duyarlıdır. Erkekler genellikle yavrulara karşı ilgisizdirler ve aç olmadıkça yavrulara saldırmazlar.
|