|
![]() |
Kitaplar » Su Ürünleri Yetiştiriciliği » Pekten Yetiştiriciliği![]() PEKTEN YETİŞTİRİCİLİĞİ Patinopecten yessoensis ülkemizde pecten olarak bilinen canlı olup Dünyada yetiştiriciliği çok fazla yapılan bir kabuklu su canlısı grubunu oluşturur. 2001 yılı verilerine göre miktar olarak yetiştiriciliği açısından' sekizinci durumda olan bu grubun üretim miktarı 1.1 milyon ton dolayındadır. Patinopecten yessoensis türü yanında üç tür daha yetiştirmede önem kazanmıştır. Bunlar Chlamys nobilis, Chlamys farreri ve Argopectewn irradians türleridir. Pecten larvası üretimi istiridye larvası üretimine benzerdir. Burada örnek olarak Chlamys farreri larvası üretim tekniğine kısaca değinmekle yetineceğiz.
![]() Pecten ülkemiz sularında da bulunan ve eti lezzetli olan bir kabuklu su canlısıdır. Damızlıklar daha sonra kabukları temizlen-dikten ve kurulandıktan sonra devamlı akar bir şekilde filtre edilmiş temiz deniz suyu verilen tanka alınır ve 1-2 saat akıntı altında tutulur. Erken yumurtlamayı engellemek için bu işlem erkek ve dişiler için ayrı tanklarda uygulanması önerilmektedir. Daha sonra su sıcaklığı 2-3°e yüksek tutulan tanklara dişi ve erkekler beraberce bırakılır. Bu ısı artışı pektenlerin 10-15 dakikada yumurtlamalarını ve erkeklerin yumurtaları döllemelerini teşvik eder. Yumurtlama genellikle 50-60 dakikada sona erer.
Dişi bir birey 3-6 milyon arasında yumurta verebilir. Buradan anlaşılırki yumurta verimleri oldukça yüksektir. Yumurtaların çapı 65-70 mikron dolayındadır.'
![]() Yetiştirme ürünü olan pekten ler Yumurtlamadan 18-20 gün sonra larvalar 160-180 mikron uzunluğa erişirler. Bu dönemde larvalarda göz belirmeye başlar ve bentik duruma geçerek bir yere tutunmağa başlarlar. Bu amaçla larvaların tutunabileceği bazı materyalı derin tank içine konulmuş olması gerekir. Bu amaçla kullanılabilecek malzeme ve yöntemler konusunda istiridye yetiştiriciliği kısmında bazı bilgiler sunulmuştur. Yapılan gözlemler larvaların tutunmak için kahverengi, kırmızı ve sarı renkli materyallere daha fazla yatkın oldukları merkezindedir.
Yavrular 2 mm boya ulaşınca diğer ağ torbalara transfer edilirler. Özetle larvaların büyümelerine bağlı olarak tutuldukları ağ torba gözleri de büyütülmelidir. Bu dönemde ticari olarak satılacakları 15-20 mm ye kadar bu bakımın dikkatle yürütülmesi gerekir. Son yılarda kontrollu kuluçkahanelerde istenilen dönemde larva üretimini mümkün kılacak yetiştirme yöntemleri geliştirilmiş bulunmaktadır. Kuluçkahanede üretilen yavruların çeşitli yöntemler ile denize yerleştirilmeleri ve pazarlama boyuna ulaştırıldıktan sonra pazarlanmaları ile üretim çalışmaları tamamlanmış olur. Denize yerleştirmede istiridye yetiştiriciliğine benzer yöntemler kullanılır. Bu amaçla geliştirilmiş pek çok askı yöntemleri olup bu konuda bazı örnekler metin içerisinde sunulmuştur.
![]() Pekten ve benzeri kabuklu su canlılarının yetiştirilmesinde kullanılan bir ağ torba modeli |