Site açılış tarihi: 27 kasım 2012
Geçen ayki Günlük ort. ziyaret: .. 174
Ay içinde en yüksek ziy sayısı: .242
Geçen ayki ziyaretçi sayısı: . 5234 (Mayıs 2023)
Toplam ziyaretçi sayısı: 852 224

Kitaplar » Su Ürünleri Yetiştiriciliği » Dev İstiridye Yetiştiriciliği



Dev istiridye (Tridacnidae) . Bazı türler (T gigas) 1.5 metre boya kadar büyüyebilmektedir.


    

 

     DEV İSTİRİDYE YETİŞTİRİCİLİĞİ

 

     Dev istiridye yetiştiriciliği pasifik okyanusunda uzun yıllardan beri ilgi çeken bir konudur. Ülkemiz için bu türün yetiştiriciliği günümüz için söz konusu olmasa bile ilginç bir yetiştirme olduğu için biraz bilgi verilmesinde yarar görülmüştür. Eti çok değerli olarak kabul edilir. Kabukları da dekoratif amaçlı olarak çok ilgi çeker. Ayrıca bazı mücevher yapımlarında da kullanılmaktadır. Asya ve ABD 'lerinde etinin afrodizyak etkisi olduğunun inanılması etine olan talebi arttırmaktadır.

 

      Dev İstiridye yetiştiriciliğinin temel olarak 1970'li yıllarda başladığı kabul edilebilir. Bu konuya etki eden en önemli etken doğal stoklardaki azalma olmuştur. Stokların azalmasındaki etkenIerde kirlenme, sahillerdeki nüfus yoğunlaşması, şehirleşmelerin artması ve aşırı avcılıktır. Görülen azalmalar üzerine kuluçkahanelerde yavru üretim çalışmalarına girişilmiş ve olumlu sonuçlara ulaşılmıştır. Ayrıca büyük deniz akvaryumlarında gösteri için ilgi çeken bir canlıdır. Bu nedenle insan eli altında tutulabilecek birey üretimi de yetiştiriciliği teşvik etmiştir. Bu gün dev istiridyenin yaşadığı deniz bölgelerinde bir çok kuluçkahanenin bu konuda çalıştığı görülmektedir.



Dev istiridye yetiştiriciliğinde karada havuzlarda büyütme ve denize yerleştirlmiş bireylerde bakım çalışmaları


 

     Tridacnidae familyasında pek çok tür bulunmaktadır. Bazıları çok iri yapılıdır. T gigas türünün 1.4 m boya kadar büyüyebildiği kaydedilmektedir. Bu türlerin pek çoğunun kültüre alınabileceği kaydedilmekle beraber T maxima. T crocea ve T squamosa türleri üzerinde daha fazla çalışma yapıldığı izlenmektedir.

 

     Bu canlıların ilginç bir beslenme öyküleri vardır. Beslenme açısından zooxanthella olarak isimlendirilen bir alg türü ile ortak bir yaşamları vardır. (Syrnbiodinium microadriaticum). Bu alg istiridye üzerinde yaşar. Bu alg bir tür şeker, aminoasit ve yağ asitleri üretir. Bu ürünlerden bir kısmı da istiridye tarafından gıda olarak değerlendirilir. Böylece istiridye temiz bir deniz suyunda sadece iyi güneş alan bir ortamda bu ortak yaşama ile beslenme sorunu olmadan kolayca yaşar ve gelişir. Böylece kolay bir üretim şekli doğmaktadır. Yetiştirmede en önmli konu istiridyelerin kuluçkahane koşullarında yetiştirilip büyüme ortamlarına yerleştirilmesidir. Kuluçkahanelerde yetiştirilen yavrular 2-3 cm boyda iken denizlere konulurlar.
2-3 cm olarak kafeslere yerleştirilen bireyler 2-3 yılda gıda olarak kullanılacak boya erişirler. Kafeslerdeki bireylere özel bir dikkat gösterilmesi gerekir. İki üç haftada bir dalgıçlar tarafından kabuklar üzerinde biriken tortular temizlenmeye çalışılır. Yetiştirme derinliği 3-5 metre dolayındadır. Ölü bireylerin hemen ortamdan uzaklaştırılması gerekir. Bireyler kafesler içine yerleştirilmez ise zayiat çok fazla olmaktadır.



Dev istiridye yetiştiriciğinde kafesler ayaklar üzerinde deniz dibine yerleştirilerek diğer canlılardan korunmaya çalışılır. Ahtapotun en önemli düşmanlarından biri olduğu bildirilmektedir.