Site açılış tarihi: 27 kasım 2012
Geçen ayki Günlük ort. ziyaret: .. 174
Ay içinde en yüksek ziy sayısı: .242
Geçen ayki ziyaretçi sayısı: . 5234 (Mayıs 2023)
Toplam ziyaretçi sayısı: 852 224

Hatıralarımdan » Egesüf Gemisi




   

     EGESÜF GEMİSİ

 

     Fakültemizin adı su ürünleri olmasına rağmen büyük bir araştırma ve uygulama gemisinin bulunmaması 1980 li yılların sonrasına doğru beni hep düşündürmüştür. Dokuz Eylül Üniversitesinin Piri Reis gemisine hep gıpta ile bakmışımdır. Bizim de böyle bir teknemiz olmalıdır demişimdir. Zamanında 10 milyon Alman markına alınan Piri Reis gibi bir gemiye sahip olmamız o ğünkü mali koşullarda imkansız gibidir. Bu düşünceler içerisinde limanlarda bekleyen ve yararlanılmayan veya devletçe el konulmuş teknelerden yararlanma yollarını arıyoruz. Bu arada kulağımıza bir bilgi ulaştı. 1980 ihtilalinden sonra' askeri yönetim İmroz Adası balıkçılığını geliştirme amacı ile bu adaya Karadeniz’den balıkçılar gelmesini teşvik etmiştir. Bu amaçla gelen balıkçılara Tarım Bakanlığı ve Ziraat Bankasının katkısı ile müşterek çalıştıracakları bir gırgır teknesi satın alınacaktır. Bu amaçla balıkçılar İmroz Adasına yerleşirler. Fakat geminin inşası ve balıkçılara teslim edilmesi 2-3 yıl gecikir. Bu dönemde, adaya gelen balıkçılar kendi düzenlerini kurmuşlar, kimileri tekne sahibi olmuş, kimisi dükkan açmış, kimileri de tarımla uğraşmaktadır. Bu nedenle kurulan bir kooperatif aracılığı ile balıkçılara verilen gırgır teknesi çalıştırılamamaktadır. Limanda bağlı olarak bekletilmektedir. Kullanıladığından ileriki yıllarda nerede ise hurdaya çıkacaktır ve bankadan alınan kredinin de ödenme olasılığı bulunmamaktaddır.

     Bu geminin çalıştırılamadığını öğrendikten sonra, acaba okulumuza verilebilir mi diye araştırmaya başladık ve netice de banka kredisi ödenir ise verilebileceği sonucuna vardık. Uzun çalışmalardan sonra, banka tarafından faizler kaldırıldı ve o günün parası ile 400 milyon Tl ödenir ise gemiyi alabilecektik. Neyse para için kaynak bulundu ve bizde bu gemiye sahip olduk.

    Fakültemize bedelli olarak devredilmiş ve toplam  yaklaşık 500 bin mark harcama ile 20 yataklı, laboratuvarlı bir araştırma gemisi olarak EGESÜF ismi ile hizmete girmiştir. Bu konuda yardımcı olan herkese, özellikle Alaybey Tersanesi’nin o günkü yönetici ve personeline yürekten minnettarız.