Site açılış tarihi: 27 kasım 2012
Geçen ayki Günlük ort. ziyaret: .. 174
Ay içinde en yüksek ziy sayısı: .242
Geçen ayki ziyaretçi sayısı: . 5234 (Mayıs 2023)
Toplam ziyaretçi sayısı: 852 224

Diğer Meslekdışı Kitaplar » Ben Bypass Oldum » Eve Dönüş


   Uyanış

 Onuncu gün hastaneden eve geldik. Tam on gün hastanede kalmışım. Bu önemli bir aşamaydı. Artık evimdeydim. İstediğim her şey yanımdaydı.

 
Eve gelirken evde nasıl davranacağım konusunda fizyoterapist bir görevliyle görüştüm. Elime iki sahifelik bir yazı tutuşturdu. İsterseniz bu kağıtta neler yazılıydı bir göz atalım.
 
BY-PASS AMELİYATI OLAN HASTALARA TABURCU OLDUKTAN SONRA ÖNERİLEN AKTİVİTE PROGRAMI
Açık kalp ameliyatı olan hastalara taburcu olduktan sonra normal veya normale yakın bır aktiviteye dönmek için tedricen artan bir aktivite programı önerilir.
 
İlk bir kaç hafta herhangi bir iş yoruluncaya kadar yapılmamalı ve uzun süren aktivitelerden kaçınılmalıdır. İyileşme, aktivite ile istirahat arasında mantıklı bir denge kurularak sağlanabilir.
 
SOSYAL AKTİVİTELER
Evde ilk on günü mümkün olduğu kadar sakin ve rahat geçirmeye çalışın. Bu dönemde ziyaretçilerin gelmesi kısıtlanmalıdır. Daha sonra kısa süreli küçük gruplar halinde arkadaşlarınız sizleri ziyaret edebilir. Yorulduğunuzda mutlaka onlardan İzin alıp dinleniniz. Okuma, kağıt oynama veya tv seyretme gibi aktiviteler rahatlıkla yapılabilir.
Evde ilk birkaç hafta ağır bir cisim kaldırma, itme veya çekmekten sakınınız (Bavul, ağır paket, çocuk vs.) Yemeklerden sonra 2-3 saat süreyle eksersiz veya ağır iş yapmayınız.
 
UYKU
Her gece 6-8 saat uyuyunuz. 
 
OTURMA
Bacakta insizyon (Dikiş) olduğu için, uzun süre oturmayınız. Oturduğunuzda bacak bacak üstüne almayınız. Mümkün ise ayaklarınızı yüksek bir yere koyarak oturunuz. Sık sık kalkıp yürüyünüz. Bacakları yukarı kaldırma ayaktaki Sıl toplanmalarını önleyecek ve şişmelerin daha az olmasına neden olacaktır. En iyisi 6 hafta süreyle elastik çorap kullanmaktır. (Çoraplar geceleri çıkartılabilir)
 
YÜRÜYÜŞ
Yürüyüş, kardiyovasküler kondisyon geliştirme için mükemmel bir egzersizdir. Bu nedenle her gün düzenli yürüyüş yapılmalıdır. Taburcu olduktan bir hafta sonra ilk dışarı çıkığınızda yanınızda bir kişi bulunmasında yarar vardır. İlk günlerde mesafe ve kondisyon artırmak için tek bir uzun yürüyüş yerine kısa tekrarlı yürüyüşler yapın.
 
İNZİSYON YERİ (Ameliyat yeri)
Ameliyat yerinde karıncalanma, uyuşukluk veya sertlik hissi olabilir, Bunlar normaldir ve bir süre sonra geçecektir. Ameliyat yerinde bir açılma veya akıntı olursa, doktorunuzu haberdar ediniz. Göğüs kemiği ameliyat sırasında sıkıca dikilmiştir, ancak tam iyileşme için 8 hafta gereklidir. Bu süre içerisinde zorlayıcı hareketlerden sakınınız. Vücudunuzun düzgün duruşunu muhafaza ediniz. Üst gövde ve kollarınızı serbest hareket ettiriniz.
 
SİGARA
Sigara içmek kan basıncı ve kalp hızını arttırarak arterlerin ciddi bir şekilde daralmasına ve akciğer dokusunda geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabilir. Bu nedenle sigara, ameliyat sonrası iyileşmeyi en fazla tehlikeye düşüren alışkanlıklardan biridir. Kesinlikle sigara içmeyiniz.
 
ALKOL
Altı hafta sonra bira, şarap, aperatif içkiler belirli ölçülerde içilebilir. diabetiniz varsa veya sakinleştirici ilaç alıyorsanız alkol içilip içilemeyeceğini doktorunuza sorunuz.
 
SEX
Dört- altı hafta süre ile seks münasebetlerinizin çok kısıtlı olmasına dikkat ediniz.
 
EV İŞLERİ
Kadın hastalar 6-8 hafta dolmadan ev işleri, çocuk bakımı gibi konularda tam sorumluluğu üstlenmemelidir. Kendinizi tamamıyla da bırakmayınız. Ama aşırı da yorulmamaya dikkat edin. Yardımla istediğiniz işleri yapabilirsiniz.
 
ARABA KULLANMA
Sekiz hafta süre ile araba kullanmayın. İyileşme 'sırasında reflekslerinizin daha yavaşlayabileceği için araba kullanırken dikkatli olunuz. Başkalarının kullandığı arabaya istediğiniz zaman binebilirsiniz.
 
SEYAHAT
Uzak bir yere araba ile gidiyorsanız her saat başı durun ve arabanın etrafında biraz yürüyerek dolaşınız. 6- 8 haftadan önce seyahat etme zorunluluğunuz varsa doktorunuza danışınız. Uçakla seyahat etmek en emin ve kolay yoldur. Bacaklarınızı devamlı bükük tutmamaya çalışınız.
 
BANYO
Bütün ameliyat yerleri iyileşti ise ve kuruysa, oturarak banyo veya duş alabilirsiniz. Birisinin size yardım etmesini sağlayınız.
 
DİET
Hayvansal yağların yüksek olduğu yiyecekler kolesterol miktarım arttırır ve koroner arterlerde, by-pass yapılan damarda ve diğer vücut damarlarında birikime neden olur. Düşük hayvansal yağları içeren bir dietle birlikte hergün düzenli egzersiz yapmak kolesterol seviyesini azaltmak için en etkin yoldur. İlk üç ay az tuzlu yenilmelidir. Bu sürenin sonunda bu durumu doktorunuzla konuşun.
 
İLAÇLAR
İlaçların doğru adları, verilme gayeleri ve muhtemel yan etkileri bilinmelidir
İlaçlarınızı size önerilen zamanlarda alın.
İlaçları kendi şişelerinde saklayın, eski ve isimsiz ilaçları alın.
İlaçları çocukların ulaşamayacakları yerlere koyun.
Seyahatlerde ilaçlarınızı mutlaka yanınıza yedek ilaçlarla birlikte alınız. 
İlaçlar bitmeden yenilerini temin edin.
İlaçlarınızı bırakmadan veya yeni bir ilaç almadan önce kendi doktorunuza danışın ve onun bilgisi olmadan sakını ilaçlarınızı değiştirmeyin.
İlaçlardan herhangi birini unuttuğunuzda bir sonraki seferde çift almayınız.
Uzun süre ilaç almadıysanız doktorunuza haber verin ve danıştıktan sonra ilaca başlayınız.
 
ZİYARETLER VE YÜRÜYÜŞ
Gelen giden dostlarımla mutlu oluyordum. İlk günlerde hasta ziyaretlerinin az olması öneriliyor. Ben ruhsal olarak bu ziyaretlerden rahatsız olmuyor, aksine çok mutlu oluyordum. Zaten dostlarım da fazla rahatsız etmek istemedikleri için ziyaretlerini kısa kesiyorlardı. İlk 10-15 gün ziyaretlerin az olması konusunda eşim duyarlıydı. Fakat daha sonraki ziyaretlerden ailece çok mutlu olduk.
 
Öncelikle; zaten, pek kuralcı değilimdir. Bazı konulardan rahatsız olursam fazla belli etmeden az konuşarak kendimi dinlendiriyordum. Bu nedenlerle de hiç bir zaman ziyaretlerden şikayetim olmadı. Gelen ziyaretçilerin, dostların beni sağlıklı görerek sevinmeleri bana moral veriyordu. Fakültemizin bir birimi de Urla İskele'de bulunmaktadır. Yaz ayları olduğu için Narlıdere Sahil Evleri'ndeki konutumuzda oturmaktaydık. Bu evimiz Bornova ile Urla arasında tam ortada bulunmaktadır. Urla'ya da, Bornova'ya da tam 26 km.' dir. Eve geldikten takriben 5-6 gün sonra Urla iskeledeki tesislerimizden geri dönen servis arabası, tüm arkadaşlarla bizim evin önüne geldiler. Temmuz ayındaydık. Dışarıda hava çok sıcak. Fakat bulunduğum alt kattaki odam oldukça serin. İşte burada istirahat ederken fakültedeki arkadaşlarımın bir otobüs dolusu evin önüne geldiklerini duydum. Eve beş-altı gün önce gelen bir hasta olmama rağmen dışarı çıkmayı çok arzu ettim, eşim çıkma dese de yürüyerek sokak kapısına kadar geldim ve otobüstekilere el salladım. Çok mutlu olmuştum. Arabadan inerek yanıma gelmelerini çok arzu ettim ama, kalabalık oldukları gerekçesi ile arabadan inmediler. El salladılar. Camdan görebildiğim herkese dikkatle baktım. Arkadaşları toplu olarak görmek büyük bir mutluluktu. Kırk kişi, Hepsi de tanıdık yüzlerdi. Kalabalık olduklarını ve daha sonra tekrar geleceklerini söylediler. Bu ziyaret ameliyatımdan sonra beni çok mutlu eden olaylardan biridir. Hepsi sağ olsunlar.
Artık dışarı çıkarak günlük yürüyüşler yapabiliyordum. İlk sokağa çıktığım gün100 m. kadar yürüdüm ve evimizin karşısındaki sokakta bir ağaç dibine yapılmış olan bir koruyucu duvar üzerine oturdum. O sıra bu sokağın bekçisi yanıma yaklaştı ve ona daha bir hafta evvel by-pass olduğumu ve şimdi ilk kez dışarıya yürüyüşe çıktığımı ve şimdi oturarak dinlendiğimi söyledim. Sanırım by-pass ameliyatının ne olduğunu duymamış bir Anadolu çocuğuydu.
 
-İyi dedi
 
Hiç umursamadı. Kendi kendime güldüm. Delikanlı haklıydı. Ben hayatımın en önemli olayını yaşamış olsam da ona göre bu doğaldı. Bilmediği bir ameliyat olmuştum. Dünya böyle dönüyordu ve böyle dönecekti. Herkesin derdi kendineydi. O kendi görevinin derdindeydi. Arzu ettiği tek konu sorumlu olduğu sokakta zararlı olabilecek bir kişinin bulunmamasıydı. Görevi emniyeti sağlamaktı. Benim ameliyatlı halimle bir zararım olmayacağını anlamıştı ya bu ona yeterdi. Bense ameliyattan sonra ilk kez sokağa çıkmıştım ve tek başıma gezinerek kendime göre hayata geri dönmenin keyfini çıkarıyordum. Tek başıma sokakta yürüyebiliyordum. Artık eski ağrılarım da yoktu. Her şey kaybolmuştu. Sırtım ağrımıyordu. Ameliyatlı da olsam rahattım, bu bana yeterdi.
 
Üç ay sonra fakültedeki görevime döndüm. Eskiden pek ilgilenmediğim by-pass konusunda çevremde olan tüm haberleri artık dikkatle dinliyordum. Bu ara diğer bir fakültede çok sevdiğim bir arkadaşın by-pass olması gerektiğini ve fakat dört-beş aydır beklediğini öğrendim. Hemen bu arkadaşın ziyaretine gittim. Biraz hoş sohbetten sonra niçin ameliyat için beklediğini sordum. Sanırım bana işlerinden bahsetti. Peki dedim kesin olman gerekiyor mu?
 
-Evet dedi, ben de,
-Peki niye bekliyorsun, her ne kadar belli etmek istemesen de ameliyat için beklemek zor olsa gerek, kusura bakma ama sen her gün tedirginlik içerisindesin. Her ne kadar normal çalışmalarına devam etsen de şuur altında ameliyat olacağın günü bekliyorsun. Bana söylemesen de içinde bu bekleyişten dolayı bir endişe olmaması mümkün değil. Hepimiz insanız. Elbette ki korkuyoruz demeyeceğiz ama, çekinmemek de mümkün değil. Dedim ki hiç bekleme, Hemen gün al ve ameliyat işini bitir. İşte benim durumumu görüyorsun. Ameliyat öncesine oranla daha sıhhatli olduğumu da söyleyebilirim.
Konuşmamızdan kısa bir süre sonra bu arkadaş da ameliyat oldu ve şu an gayet sıhhatli olarak çalışmalarına devam ediyor. Eğer doktorlar tarafından ameliyat kararı verilmişse bu işi en kısa zamanda bitirmede yarar var.
 
Yürüyüşlerimi zamanla arttırdım. Yürüyüşlerimi bir ay sonra günde 1-2 km'ye daha sonra 3-4 km. 'ye çıkardım. Şimdi ise 3. yılımı tamamlıyorum. Yürüyüşlerimde artık ihmallerim var. Bu doğru değil. Belki de artık eskisi gibi davranmaya başladığıma göre normale dönmüş sayılırım. Yalnız hafta içi yürüyemesem de hafta sonlarında mutlaka uzun yürüyüşlerime devam etmeye çalışıyorum. Ayrıca bazı sabahlar evde basit jimnastik hareketleri yaptığımda da kendimi çok zinde hissediyorum. Onbeş dakikalık bir idman bile çok yararlı ve yeterli olabiliyor. Gerçekten hafif sporlar sağlık için mutlaka şart. Bu konularda tembellik yapmamak gerekiyor.
 
Bu ara by-pass ile ilgili bazı bilgilerim olmasına rağmen benim bedenimde yapılan ameliyat hakkında doğru ve kesin bilgilere sahip olmak istedim. Kalbimde iki damar değiştirilmişti. Bu damarlardan bir tanesi ana damar diğeri ise tali damardı. By-pass kelime anlamı olarak aynı işi görecek diğer yol anlamına geliyor. Bu konuda beni ameliyat eden doktoruma sordum. Kendisine,
 
-Benim kalbimde ne gibi işlemler yaptınız, dedim. 
Anlattıkları özetle şunlardı.
 
Genel olarak kalpteki ana atardamarlar tıkandığı zaman, (bende olduğu gibi) göğüs arter damarlarını kullanıyorlardı. Bu damar belirli uzunlukta ekleneceği yer dikkate alınarak kesiliyor ve ana atardamardaki tıkalı yerin hemen alt kısmına özel yöntemlerle bağlanıyordu.
 
Şaka olsun diye sordum.
-Acaba bu bağlantı yeri yerinden çıkmaz mı? Böyle bir tehlike söz konusu olabilir mi? Bana yapılan işlemler ve sonuçları hakkında biraz daha bilgi verebilir misiniz?
 
Kesinlikle hayır, biz damarları o şekilde ekleriz ki, böyle birşey söz konusu olamaz. Biz bu bağlantıyı yaptıktan sonra bu kısımlara bol miktarda kan gelmeye 'başlar Artık o kısım neredeyse sıfırlanmıştır. Bu kısımlara bol kan ve bunun sonucu bol oksijen taşınınca daha önce var olan ağrılar kesilir ve kalp yeteri şekilde beslenmeye başlar. Artık kalp işlevini tam olarak yerine getirmeye başladığından hasta rahatlamış olur. Yan damarlarda olan tıkanmalarda ise ayaktan aldığımız damarın bir ucunu aort damarına bir ucunu ise tıkanmış damarın alt kısmına bağlarız. Böylece by-pass yapılarak yeni bir yol ile kan akımı sağlanmış olur.
 
Göğüs atar damarlarının tekrar tıkanma bakımından daha emniyetli olduğunu duydum bu konuda ne diyeceksiniz. Diye sordum
-Doğrudur dedi. göğüs arter damarlarında tıkanma riski yoktur. göğüs atardamarları ateriosk1erozu engeller. Bu nedenle ana koroner damarlarına daima göğüs arter damarlarını bağlamaya çalışırız. Ayaktan alınan damarları ise daha çok yan damarlarda kullanırız. Çünkü ileride bu damarlar tekrar tıkanmış olsa bile bu kısımlara diğer yan damarlardan kan gitme ihtimali her zaman söz konusu olduğundan risk daha azdır.
 
Başka bir soru daha sordum.
-Ameliyat sırasında pek çok modern alet ve malzeme kullanıyorsunuz. Kullanılan aletlerin güvenilirlik derecesi nedir. Örneğin bir elektrik kesilmesi için ne gibi önlemler alınmıştır.
 
Cevap.
 
By-pass ameliyatları bugün çok yüksek bir emniyet içerisinde yapılmaktadır. Şöyle ki kullanılan akciğer kalp makinaları nedeniyle ameliyat sırasında ölüm riski hemen hemen % 1 'den daha azdır. Hele aletler nedeniyle bir aksaklık ihtimali minimumdur. Çünkü kullanılan aletler çok emniyeti i ve çok kaliteli malzemelerden yapılmaktadır. İnsanın kendi kalbi durabilir ama, bu aletler durmaz, Vücutta kan dolaşımı kesiksiz sağlandığı içinde ameliyat sırasında ölüm riski yok gibidir. Söz konusu riskler, diğer safra kesesi veya başka ameliyatlarda olduğu gibidir, Ayrıca elektrik kesilmesinin de menfi bir etkisi olmaz, Bütün hastanelerde elektrik kesilmelerine karşı yedek jeneratörler vardır ve kesilme anında hemen devreye girer, Bizim kullandığımız aletlerde ise, ayrıca güç kaynağı olarak bataryalar kullanılır ve bu bataryalar uzun bir ameliyat süresince bile tüm enerjiyi verecek güçtedirler. Bu nedenle elektrikler kesilse ve yedek jeneratör1er çalışmasa bile sistemin güç kaynağı olan bataryalar ile 'ameliyat sonuna kadar bir enerji sorunu olmaz ve ameliyat emniyet içerisinde sonuçlandırılır.Bu teknolojik güvenceler insana moral veriyor.