|
Kitaplar » Olta Balıkçılığı » Balık maketi nasıl hazırlanır
BALIK MAKETİ NASIL HAZIRLANIR
Olta avında iri balık avlayanlar avladıkları balıkları nasıl koruyabilecekleri konusunda daima bir merak duyarlar. Burada basit fakat iyi sonuç veren ve bizzat denediğim bir maket hazırlama çalışmasını özetlemek istiyorum. Bu sayfada gördüğünüz Alabalık maketi yaklaşık 1980'lerde amatörce tarafımca yapılmıştır.
l-Maket hazırlamada birinci aşama, balığınızın boyu kadar bir kap veya karton bir kutuya sahip olmanızdır. Bu herhangi fakat içerisine alçı konulduğunda fazla esnemeyecek bir karton veya ambalaj kutusu olabilir. 2-Gerekli malzemeler, yeteri kadar alçı, alçının karıştırılacağı yeterli genişlikte bir kap veya kova, keskin birkaç bıçak ve bisturi, Tuz ve arzu edilir ise mikrop öldürücü olarak formaldehit. Balığın boyunda bir çıta ve balığın yerleştirileceği boyutta bir tahta veya sunta plaka olacaktır.
Yapılacak işler.
Bu işlemden sonra balığın yatırılmamış olan diğer tarafını bistürü ile boylu boyunca yarıyoruz. Sadece baş kısmı kesilmiyor. Bu aşamadan sonra dikkatli bir şekilde ve balığın diğer yan taraf derisini hiç zedelemeden balığın içerisindeki tüm et, kaburga, iç organlar vs yi bisturi ve bıçak ile temizliyoruz. Böylece balığın baş kısmı ve sadece derisi kalıyor. Ben balığın iç kısmını iyice temizledikten sonra tuzluyor ve bir gün buzdolabında bıraktıktan sonra aşırı tuz ile çürüyen etleri tekrar temizliyor ve sonra iyice yıkadıktan sonra formol ile tekrar temizliyorum. Böylece deriyi çürütecek her hangi bir bakteri kalmamış oluyor ve böylece ileride bakterilerin ve diğer böceklerin yaklaşmasının önlendiğini düşünüyorum . Bu işlemden sonra bu kez elimizdeki deri halindeki balığı daha önce elde etmiş olduğumuz kalıp içerisine tam olarak dikkatlice ve düzgün olarak yerleştiriyorum. Böylece balığın dış görünüşü kalıp olarak tam olarak elde edilmiş olmaktadır. Balığın iç kısmını alçı ile doldurmadan önce hazırlanması gereken bir konu daha var. Bu da balığı bir tahta levha üzerine raptetmeye yarayacak bir tahtanın hazırlanmasıdır. Bu işlemde şu şekilde olacaktır. Balığın orta kısmına yerleştirilecek ebatta sağlam bir çıta olmalıdır. Örneğin balığın boyu baş ve kuyruk hariç 30 cm ise 25 cm boy 5 cm en ve 1.5 cm kalınlıkta ki takriben 15 cm aralıklı bu tahta üzerine iki delik açarak 5 cm boyunda bir civata uçları dışarı gelecek şekilde yerleştiriyorum. Çünkü bu çıta balığı bir tahta levhaya iliştirmemize Bu kez yine alçı hazırlıyoruz ve balığın iç kısmını yarıya kadar doldururken alçı içine hazırladığımız vidalı tahtayı yerleştiriyoruz. Ve üzerine yine balığın durumuna göre alçı koyuyor ve üzerine balığın kesik tarafındaki derisini yerleştiriyoruz. Bir sure sonra alçı iyi şekilde donduktan sonra kalıptan aldığınızda diğer yüzünün aynı balığın eski ve doğal şekilde alçılanmış olarak hazırlanmış olacaktır. Bu işlemden sonra bir gün bekletelim ki çalışır iken alçı kırılmasın. Bu kez balığın boyuna göre hazırlamış olduğumuz ve balık boyutundaki bir tahta levha üzerine balığın bir tarafında olan vidalara göre iki delik açarak ve tahtanın arkasından bu vidalar ile balığı tahta üzerine yerleştiriyoruz. Bu işlem önce veya balık tam olarak hazırlandıktan Balığın gözleri yerine daha önceden piyasadan araştırdığınız ve balığın gözlerine benzeyen nazar boncukları yerleştiriniz. Bu işlemden sonra yapılacak işlem olarak balığı vernikleyebilirsiniz. Bazı durumlarda bozulan kısımları ustaca resim yapar gibi boyamak ve balığa normal görünüşünü kazandırabilirsiniz. Bu şekilde her büyüklükteki balığı maket olarak yapabilirsiniz. Böylece yıllarca duvarda zevkle seyredeceğiniz bir balık maketine sahip olmuş olacaksınız. İyi seyirler ve mutlu hatıralar.
|