Site açılış tarihi: 27 kasım 2012
Geçen ayki Günlük ort. ziyaret: .. 174
Ay içinde en yüksek ziy sayısı: .242
Geçen ayki ziyaretçi sayısı: . 5234 (Mayıs 2023)
Toplam ziyaretçi sayısı: 852 224

Diğer Meslekdışı Kitaplar » Ben Bypass Oldum » Efor Testi



Efor testi kalpteki koroner damarlarının tıkanıklığı konusunda bilgiler elde edilmesini sağlayan bir test olup kalp hastalıklarının teşhisinde önemli bir yeri var. Ameliyattan sonra efor testine girme konusunda hep arzulu olmakla beraber, çekinmiyor da değildim. Çünkü ameliyattan önceki efor testi sırasında 2-3 dakikada tükenmiş neredeyse test aletinin yanına yığılıp kalıverecektim. Bu nedenle yeni bir test için içimde daima bir çekingenlik vardı. Korkmuyordum ama, acaba diye aklımda hep bir soru işareti vardı. Acaba başarabilecek miydim?
Bu düşünceler içerisinde bir yıl geçti ve doktorumuzun da önerisi ile efor testine girmeye karar verdik. Efor testi konusunda doktorumun bir zorlaması da yoktu. Çünkü yaptığı kontrollerde kalbimin çok iyi çalıştığını belirterek efor testi üzerinde pek durmuyordu. Zaten doktorların vakitleri kısıtlı olduğu için gerek yok ise pek fazla konuşmuyorlar. Özellikle hastanede çok yoğun olan bu doktorlarımızın herşeyi herkese anlatmaları da mümkün değildi. Bu nedenle düşünceleri hakkında pek fazla birşey öğrenmek mümkün olamıyordu. Onlara göre ben, hergün gelen onlarca hastadan biriydim. Ben olayı atlatmışım. Halbuki diğer hastalar benim önceki durumum gibi, belki de ameliyat olacak kişilerdi. Onların sorunları benden daha fazlaydı.
 
Bu düşüncelerle doktorlarımı fazla rahatsız etmemeyi düşünürüm. Belki yanlış bir düşünce tarzı. Kendi hakkımdaki bazı kararları kendimi dinleyerek karar veriyordum. Efor testine girme arzum da bundan doğmuştu Kendimi denemeliydim. Ayrıca bir gerçek var ki, benim vücudumda olanlar hakkında ben kendimi herkesten daha iyi tanıyordum.
Sadece by-pass geçiren bir kişi olsam ve başka sorunum olmasaydı daha kolaydı, fakat tansiyonum vardı. Pek fazla olmasa da her gün ilaç almam gerekiyordu. Artık tansiyonun bende yarattığı sorunları tansiyonum yükseldiyse kolaylıkla hissedebiliyor ve önlem alabiliyorum. Evimde tansiyon aletlerim de var. Bu ölçümleri hep kendim yaparım. Yalnız tansiyonun doğru ölçülmesi gerekiyor. Tansiyon ölçülürken rahat olacaksınız. Koldaki aletin havası boşaltılırken duraklamayacak ve hava belirli bir hızla boşaltılacak. Mümkünse iki kez ölçüm yapılacak. İkinci ölçümde, birinci ölçümde okunan yüksek tansiyon rakamının sayı üstünden başlanacak, vs.
 
Kontrollerden sonra da en çok çekindiğim konu fazla ilaç almaktır. Özellikle doktorunuza kesin danışmadan fazla ilaç almamak gerekiyor. Bu kalp ve tansiyon ilaçları bakımından çok önemli. Yanlış bir ilaç alımının çok kötü sonuçlar ortaya koyabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle ilaç prospektüslerini çok dikkatli olarak okurum. Doktorların önerisi olmadan bir tansiyon ilacı yanında diğer bir ilacın da alınması konusunda, bir hastanın kendi kendine karar vermesi kadar yanlış birşey olamaz. Çünkü birçok ilaç ayrı isimlerde olmakla beraber aynı bileşimlere sahip olabiliyor veya etkileşim konuları benzer şekilde imal ediliyorlar. Bu nedenle ilaç alımı ve özellikle ilaç değişimi veya yeni bir ilaç ilavesi konusunda bir doktora danışmadan karar vermek doğru bir hareket olmayacak.
 
 Efor testine girmeyi düşünmekle beraber tansiyon durumumu da düşünmek zorundaydım. Bu yaşantı içerisindeyken efor testi için gün aldık. Bir gün öncesi de eşimle yürümeye çıktık. Bu yürüyüş sırasında efor testi yapılan aletin eğimine benzer bir yolda efor testinde olduğu gibi hızlı şekilde yürümeye çalıştım. Çok hızlı yürümeme rağmen en ufak bir tıkanıklığım yoktu. Böylece efor testini kendi kendime uygulamıştım. Bunu zaman zaman deniyorum. Hatta bu denemelerimde. yürüyüş hızımı efor testindekinden biraz daha hızlı tutmaya çalışıyorum. Yalnız şunu belirteyim ki hiç bir zaman koşmayı denemiyorum. Gerek de görmüyorum. Bir gece önceki yürüyüşte nabzımın efor testindeki kadar hızlı atmasını sağlayamadımsa da hiç bir yorgunluk hissi duymadım. Böylece bir gün sonraki efor testinden başarılı çıkabileceğimi anlamıştım. Yine de içimde bir soru işareti yok değildi.
 
Ertesi gün saat II sıralarında efor testine gittim. Sabahleyin pek fazla kahva1tı yapmadım. Çünkü tok mideyle efor testinin zor olabileceğini düşünmüştüm. Saat 11.30'a doğru teste girdim. 18 dakika sürdü. Oldukça uzun bir testti ama, doğrusu hiç zorlanmadım. Hatta bitimine doğru hemşire hamm, yorulunca haber ver deyince, yarım saat daha aynı hızla yürüyebilirim dedim. Test sonrası moralim oldukça yükselmişti. Artık kalbime takılan damarların iyi çalıştıkları anlaşılıyordu. İkinci yılda bir kez daha efor testine girdim ve sonuç yine çok iyi çıktı. By-pass geçiren bir kişi olarak ikinci efor testi sonuçlarına 'bakarak daha önceden planlamış olduğum bir yurt dışı seyahate gitmeye karar verdim. Doktorum da seyahate gitmemde bir sakınca olmadığını söylüyordu. Mutluydum.