Site açılış tarihi: 27 kasım 2012
Geçen ayki Günlük ort. ziyaret: .. 174
Ay içinde en yüksek ziy sayısı: .242
Geçen ayki ziyaretçi sayısı: . 5234 (Mayıs 2023)
Toplam ziyaretçi sayısı: 852 224

Kitaplar » Akvaryum Balıkları Ansiklopedisi » Sazangiller 6. Beyaz inci balığı ateş ağızlı panchax yıllık afrika ballgı afrika ateş killi



     

 


       BEYAZ İNCİ BALlGI 
     (Cynolebias whitei)

 

 

     Yaşama dönemi bir yılı geçmeyen bir balıktır. Çünkü yılın belirli bir döneminde kuruyan su topluluklarında yaşar. Bu bölgeler Brezilya'da bulunmaktadır. Bir yıl içerisinde balıklar yumurtadan çıkarlar, büyürlerdöl verirve ölürler. Biraz çekingen huyludurlar. Bu nedenle mümkün ise akvaryumlarda yalnız tutulmaları daha uygun olacaktır. Kuru ve canlı yemin ikisini de yerler. Fakat genelolarak canlı yemi tercih ederler ve yalnız olduklasırada kuru yem alırlar.iştahlı olduklarından devamlı olarak iyi beslenmeleri lazımdır. Erkekleri 7-8 cm. boya ulaşabilir. Dişi daha ufak yadadır. 22-25 oC su sıcaklığından hoşlanırlar. Su biraz asit (pH 6.8) ve yumuşak olmalıdır. Suya bir miktar tuz alması yararlı ola- caktır. (10 litreye 1 çay kaşığı). Diğer inci balığı türlerinden biraz farklıdırlar. Daha uzun ve üzerlerinde benekler bulunan sırt ve karın yüzgeçlerine sahiptirler. Vücutları kahverengi olup üzerinde parlak mavi, yeşilimsi ve altın sarısı beneklervardır. Bu benekler simetriktir. Erkeklerin yüzgleri dişilerinkinden daha renklidir ve parlak göşlüdür. Kuyruk uçları yeşil-mavi bir bant ile son bulurBir yıl yaşama şansı olan diğer balıklarda oldu gibi üretilirler. Cinsel olgunluğa 6-8 haftalık iken ve 3-4 cm. olduklarında ulaşmış bulunurlar. Üretim için 15-20 litrelik akvaryumlar kullanılır. Akvaryumun dip kısmı ince kum ve kuru yosun ile donatılır. Yumurtlama sırasında erkek yumurtlanabilecek uygun bir yer bulmaya çalışır. Erkeğin karın yüzgeçleri oldukça duyardır. Dişi ,de bu sırada devamolarak erkeği takip eder. Uygun bir yer seçilince erkek kuyruklarını kullanarak kum içinde bir hol açmaya blar. Bu hol neredeyse balıklar zden kayboluncaya kadar derinleştirilir. Bu hol içerisine birtekyumurta bırakılırve döllendikten sonra üst kısmı balıklarca yosun veya var ise otçul artıklar ile örtülur. Bu çalışma yumurtalar tükenineeye kadar devam eder. YUmurtalardan yavru çıkması için 40-70 gün gmesi gerekecektir. Balıkların dadaki yaşam şekillerine uygun olarak, balıklar akvaryumdan uzaklaştırıldıktan sonra su boşaltı Iır. Fakat rutubetli kalması için sadece dip kısmında çok az su bırakılır. Akvaryum 23-24 oC sıcaklığı olan bir odada muhafaza edilir. 6 hafta sonra akvaryum 6- 8 cm. su ile doldurulur. Bir kaç saat sonra yavruların yumurtadan çıktıkları görülecektir. Bir kaç gün içinde Artemia salina larvası verilmeye başlanır. Gelişme oldukça süratli olur. iki hafta sonra cinsiyet ayırımı yapılabilir bir büyüklüğe erişirler. Bu zamanda erkeğin yüzgeçleri kırmızılaşmaya, dişi üzerinde ise siyah benekler belirginleşmeye başlar. Eğer iyi beslenmezler ve akvaryum içinde çok fazla şekilde kalabalık
 
 
 
                                                                                                                 Epiplatys annulatus
 
     ATEŞĞIZLI PANCHAX 
     (Epiplaty chaperi) 
 
    Batı Afrika kıyılarının bir balığıdır. Cinsiyet ayırımı çok kolaydır. Çünkü erkekler 5-7 arası değişen koyu bantlara sahiptirler. Çenele-rinin alt kısmı parlak kırmızı renklidir. Anal yüzgeçleri sarıdır ve uç kısmı siyah bir hatla sonuçlanır. Kuyruk yüzgecinin de alt kısmı siyah bantlıdır. Dişiler erkeklere nazaran biraz daha büyük yapılıdıriar. Renkleri de daha soluktur. Çene altlarında da kırmızı renklilik yoktur. Aynca anal ve kuyruk zgeçlerinde de siyah bantlar bulunmazErkekler oldukça canlı ve hareketlidirier. Eğer bir akvaryuma sadece 1 erkek ve dişi konulur ise, özellikle üreme zamanında, erkek dişiyi yaralıyabilir. Bu nedenle akvaryuma 2-3 dişi ve birtek erkek birlikte konulmalıdır. Üretim için pek büyük akvaryumlara gerek yoktur. 10-15 litrelik akvaryumlar yeterlidir. Akvaryum üzerine iyi bir örtü konulmasılazımdır. Aksi halde zıplayarak dışarı düşebilir ve ölebilirler. Su oldukça yumuşak ve çok az asit karakterde olmalıdır. Su sıcaklığı ise 24-26 oC tutulur. Su üzerinde yüzen bir kaç bitki bulunması yumurtaların yapışabileceği bir ortam yaratır. Her gün birkaç yumurta bırakırlar. Balıklar iyi şekilde yemlenir ise genellikle yumur- talarını yemezler. Fakat üzerinde yumurta bulunan yaprak ayrı bir akvryuma alınır ise daha emniyetli olur. Yumurtadan yavru çıkışı iki hafta sürebilir. Yumurtlamanın uzaması gibi, yumurtalardan yavruların çıkması da dağınık olacaktır. Büyükler küçükleri yiyebildiğinden, vücut büyüklüğüne göre yavruları ayırmak zayiatı önler. Yemleme Artemia salina larvası ile yapılabilir.
 
 

        Epiplatys duboisi 
 
      7 cm.ye kadar büyüyebilen koyu sarı zemin üzerinde kırmızı beneklere sahip ve göğüs yüzgecinden sonra dikine az belirli dik siyah çizgi- lere sahip yüzgeç lerinde havai mavi renkler olan güzel bir balıktır. insan eli altında üretilebilmekte- dir. Uyumlu bir balık olup suyun üst kısımlarında yaşamaktan hoşlanırlar. Az asit, sertliği 10 OH dolayında 22-28 oC su isterler. Afrika'da Kamerun bölgelerinin balığıdır. Aynı familyaya giren E. dageti, E.annulatus, ve E.sexfasciatus akvaryumlarda ele alınan türlerdir.
 
     

 

 Sol: Nothobranchius guentheri                                          Sağ:N. rachovi
 
 
 

          YILLIK AFRİKA BALlGI
       (Nonhobranchius guentheri)

 

       Afrika'nın batı sahillerinin yerli balığıdır. Küçük, parlak renkli ve çok dayanıklı olup, çok çeşitli su koşullarına uyum gösterebilirler. Özellikle yumurtalarının dayanıklılığı oldukça ilginçtir. Doğalolarak yaşadıkları yerlerde yaz sıcağı altında kavrulan kızgın toprak altında kalan yumurtalar yağmur mevsimi ile ıslanınca yavrular hemen çıkar. Yavrular inarulmayacak bir süratle gelişir. Böylece bulundukları yerde hemen cinsel olgunluğa erişerek gelecek yıl için nesli devam ettirecek yumurtaları toprağa bırakırlar ve yeni kurak mevsim ile ömürleri son bulur. Bu nedenle ilginç bir hayat hikayeleri vardır.        

        Akvaryumlarda ise diğer balıklarla karışık tutulmaktan pek hoşlanmazlar. Bu nedenle pek kalabalık olmayan akvaryumlarda tek başına tutlmalıdırlar. zgeçlerinin kenarları koyudur. Sırt yüzgeci yeşilimsi kahverengi olup, yüzgeç içleri daha koyudur. Kuyruk yüzgeci ise parlak şarap kırmızısı rengindedir. Dişiler erkeklere oranla soluktur. Yüzgeçleri daha sa ve renksizdir. Vücudu ise kirli gri olup üzerinde küçük mavi benekler varr. Erkekler çok hareketlidir. Bu nedenle üretimde 1 erkeğe 2 veya 3 dişi ayrılır. Eğer bir erkeğe bir dişi konur ise erkeğin bitip tükenmeyen kturması ve taslamaları sonucu dişiyi öldürebilir. Doğada nal üredikleri bilinmekle beraber, akvaryumlarda üretilmesi sırasında bazı güçlükler dmaktadır. Bunlardan birincisi doğadaki gibi zeminde ince kumlu çamur tabakasın akvaryumun dip kısmında nasıl oluşturulacağıdır. En iyisi bol yosun ve ince kum ile akvaryum dibinin 4-5 cm. kaplanmasıdır. Üretim için su az yumuşak (5 OH), az asit (ph 6.5) ve 24-25 "C sıcaklıkta olmalıdır. Bir kaç yüzer bitki akvaryuma konulur ise yararlı olur. Bu bitkilerin dişinin arada bir erkekten kaçarak gizlenmesi için faydalıdır.

 
     

       AFRİKA ATEŞ KİLLİ
      (Nothobranchius rachovii)

 

 
      Çok güzel bir balıktır. Üretimleri oldukça zor olduğundan pahalı satılan değerli bir türdür. Doğu Afrika nehirlerinde ve küçük su göletlerinde yetişirler. Tutulduklaakvaryumların kısmen gölgelendirilmiş olması lazımdır. Su az yumuşaaz asit ve 22-26 "C arasında olmalıdırErkekler göz alışekilde renklidir. Genel olarak vücut rmızımsı olup, mavi beneklere sa-
hiptir. Sırt ve anal yüzgeçlerinin uç kenarları çok güzel mavidir. Kuyruk ucu ise ay şeklinde birbirine takiben mavi kahverengimsi-kırmızı ve siyah bantla bezenmiştir. Dişiler ise sarımsı koyu renkli bir vücuda sahiptirler, ·erkekler gibi güzel bir görünüşleri de yokturOrtalama 5 cm.ye kadar büyüyebilirle . Yaşam süreleri 1 yılı geçmeyen balıklarr. Çünkü doğalolarak yaşadıkları yerlerde mayıstan ekim ayına kadar bulunduklaküçük dere ve göletler çoğunlukla kurur. Sonbahar yağmurları gelince de tekrar dolar, bu nedenle kısa bir yaşam nemleri vardır. 6-7 haftada 3-4 cm. iken cinsel olgunluğa ulaşırlarUretimleri aynen diğeryıllık balıklargibidir. Akvaryumun dip kısmı kumla kaplanır.Akvaryumabol kuru yosun konulur. Akvaryum balıkçılığına yeni başlayarılar için önerilecek bir balık değildir. iyi beslenirler ise sa zamanda yumurtlarlar, ebeveynler hemen ayr. Akvar- yum suyu boşaitılır, 2 ay boş bir yerde akvaryum bekletilir. Sonra su ile doldurulur. Yavrular hemen çıkarlar. Oldukça verimli balıklardır.
       Aynı familyaya ait N.me/anospi/us, N.pa/mquistii, ve N.kirki akvaryumlarda ele alınan ve insan eli altında üretilebilen balık türleridir.