Site açılış tarihi: 27 kasım 2012
Geçen ayki Günlük ort. ziyaret: .. 174
Ay içinde en yüksek ziy sayısı: .242
Geçen ayki ziyaretçi sayısı: . 5234 (Mayıs 2023)
Toplam ziyaretçi sayısı: 852 224

Kitaplar » Akvaryum Balıkları Ansiklopedisi » Yayıngiller ve Kedi Balıkları Bilgi Demeti



Üst sol: Mystus micracanthus

Alt: Mystus vittatus

                 BAGRIDAE FAMİLYASI

        Leiocassis siamensis

        Geceleri yemlenmekten hoşlanan hareketli bir balıktır. 30 cm.ye kadar büyüyebilir.İnsan eli altında üretimi yapılmaz. Geniş akvaryumlardan hoşlanırlar. 23-25 "C sıcaklıkları seven bu balık Güney Doğu Asya nehirlerinde bulunur.


      Bagridae familyasından, Mystus vittatus, Mystus micracanthus ve Pseudobargus fulvidraca (Kedi balığı) benzer özellikleri bulunan ve ülkemize de ithal edilerek akvaryumlara alınan diğer balık türleridir.




Üst : Pseudobagrus fulvidrace

Alt : Brochis spelendens

 

     CALLICHTHYIOAE FAMiLYASI

     SAilFiN CORiDORAS 
     (Brochis splendens )

      Bu balık da çöpçü balığı olarak tanınmaktadır. Callichthyidae familyasından olup Güney Amozon orijinlidir. 7 cm.'ye kadar büyüyebilmektedir. Su sıcaklığı 21-27 "C ve pH 6.0-7.5 olan sulardan hoşlanmaktadır. insan eli altında üretimi yapılabilmektedir. Diğer özellikleri bakımından C.panda'ya benzemektedir. Uyumlu bir balıktır.


  

       KAHVERENGİ ÇÖPÇÜ BALlGI 
       (Corydoras aeneus)

       Tanınmış bir akvaryum balığıdır. Renkleri kenarlarda metalik parlak olup, genel görünüşleri yeşilimsi kahverengi ile sarımsı arasındadır. Karın altları grimsi sarıdır. Renkleri
çok güzel olmakla beraber çok göz alıcı değildir.

       Bu balık Triniad ve Güney Amerika'nın az durgun ve az çamurlu sularında doğal olarak bol miktarda bulunur. Diğer balıklar ile yaşamada uyumlu balıklardır. Akvaryum dibinde devamlı dolaşarak çöpleri karıştırır, çoğunluğunu yer ve akvaryumun temiz tutulmasında yardımcı olurlar. Böylece dibe çöken yemleri bulup değerlendirmeleri ve bu yemlerin çürüyerek akvaryum suyunu bozmalarını önlemeleri bakımından çok yararlıdır. Boyları doğada 5-6 cm.ye kadar ulaşabilir ise de genellikle akvaryumlarda 3-4 cm. boyda kalırlar.


       Her türlü akvaryum yemini değerlendirmeleri bakımından yemleme yönünden bir problem yaratmazlar. Ara sıra kurutulmuş tubifex unu veya canlı yem yerler ise kondisyon bakımından en iyi düzeyde tutulmuş olurlar.

       Normal veya az alkali sulardan hoşlanırlar. Suyun sertlik derecesi DH 10 dolaylarında olması en iyisidir. Çünkü normal gelişmeleri için suda kalsiyum bulunması gereklidir. Bu balıkların doğal olarak yaşadıkları sular oksijence fakir sular olduğundan oksijen düşüklüğüne karşı dayanıklıdırlar ve çok az hava verilen akvaryumlarda bile kolayca yaşatılabilirler. Ayrıca sindirim organlarının genel bir özelliği nedeni ile havanın oksijeninden yararlanma olanağına sahiptirler. Sindirim organında çok ince kılcal damarlara sahiptirler. Balık su yüzüne çıkarak bir miktar hava yutar. Bu hava içerisindeki oksijen osmoz olayı ile kılcal damarlara geçer ve böylece sindirim organı gerektiğinde akciğer gibi çalışır. Böylece oksijence çok zayıf sularda bile yaşama olanağı bulurlar.

      Oldukça hareketli bir balıktır. Durmaksızın akvaryum dibinde dolaşır ve yem araştırır. iki adet bıyıkları vardır. Bu bıyıkları sayesinde karanlık yerlerdeki ve kıyıda köşede sıkışmış olan yemleri bile kolayca bulup değerlendirirler. Bu bıyıklar alınacak veya dipte bulunan gıdaların yenilip yenilemeyeceğinin anlaşılmasında da balıklara yardımcı olur. Ayrıca balıkların çiftleşmesi sırasında da önemli rolleri vardır. Diğer balıklardan hemen hemen hiç korkmazlar. Çünkü sırt kısımlarında kemiksi yapıda sert plakalara sahiptirler.

       Üretilmeleri oldukça kolaydır. Üretim zamanından önce erkek ve dişiler ayrılır ve kondüsyon kazanmaları için iyi bir beslemeye tabi tutulurlar. Beside canlı yemler de bol miktarda verilmelidir. Erkekler küçük yapılıdır, üreme zamanında dişinin karın kısmı kırmızımsı bir renk alırken, erkeğin karın rengi dikkati çekecek bir metal parlaklığına ulaşır. Üretim için kullanılacak akvaryum 60-70 litrelik olmalıdır. Normal çeşme suyu kullanılabilir. Akvaryuma bitki, çakıl gibi hiç bir malzeme konulmaz. Karnı şişkin bir dişi ile 2 erkek akvaryuma alınır. Su sıcaklığı pek önemli olmamakla beraber önce 27 °C'ye ayarlanır. Gece ise 16 C'ye düşürülür. Bu durum balığın yumurtlaması için bir doping etkisi gösterir. Erkek dişinin üstünde dolaşır durur ve bıyıkları ile dişi balığın iki kenarına devamlı dokunmalar ile dişi balığı yumurtalarını bırakması için zorlar veya teşvik eder. Ara sıra erkek dişinin çenesinin alt kısmına darbeler vurur. Dişi yumurtlamaya hazır olunca yumurtlayacağı bir yer arar ve çoğunlukla akvaryum camının bir yerini temizlemeye başlar. Bu sırada erkek dibe iner ve yana yatık sperma bırakmaya hazırlanır. Aynı anda dişi balık erkeğin yanına gelerek erkeğin bırakacağı spermi ağzına almaya hazırlanır. Erkek sert kılçıklı göğüs yüzgeçlerinden de yararlanarak bıyıkları ile dişiyi kavrar. Dişi bu sırada zarımsı bir torba içerisinde 5-6 adet incirenginde yumurta bırakır. Aynı zamanda erkek tarafından bırakılan spermi ağzına alır. Yumurta dolu torba karın yüzgecine bir bağ ile bağlıdır.Dişi erkekten ayrılır ve yumurtaları bırakacağı cama yapıştırır. Dişi ağzında stokladığı spermleri salarak yumurtaları döller. Bu çalışma 150-200 kadar olan yumurtalar tüketilinceye kadar devam eder.Cam üzeri bu çalışma ile tüm yumurta ile kaplanmış bir durum alır. Akvaryumda iki erkek bulunduğunda dişi erkekler arasında pek seçim yapmaz. Hangisi olursa çiftleşir. Yumurtlamadan sonra ebeveynler akvaryumdan alınmalıdır. Yumurtalardan 3-4 günde yavrular çıkar. Yavruların çıkış süresi suyun sıcaklığı ile ilgilidir. Eğer su sıcaklığı devamlı 24 °C'de tutulur ise yavruların yaşatılması kolayca mümkün olur ve bilinen yavru yemleri ile beslenirler.


      ŞERİTLİ ÇÖPÇÜ (Corydoras metae) 


      Guyana orijinlidir. Diğer balıklarla uyumlu olarak yaşayabilen oldukça hareketli bir türdür. Çoğunlukla C.arcuatus ve C.myersi ile karıştırılırlar. Oldukça güzel görünüşlüdürler. Vücut renkleri kahverengi-kırmızı arasıdır. Sırt yüzgecinin altında kuyruğa kadar uzanan dikine uzunca-

      ÇÖPÇÜ BALIKLARI (Corydoras sp.)

     Yukarıda üretim yöntemleri geniş şekilde açıklanan Carydaras aeneus ve C.metae'den başka akvaryumlarda yetiştirilen pek çok çöpçü balığı türü vardır. Hepsi 18-27 C arası sıcaklıklarda yaşayabilirler. Yaşama ve üretme şekilleri birbirine benzeyen bu türler hakkında kısa bir özet aşağıda sunulmuştur.

Tür  Üretim     MaxBoy    Bölge  
C.arcuatus      +  5       Amazan  
C.axelrodi           5       Gün.Amerika
C.barbatus        10        Brezilya  
C.bandi              5         Gün.Amerika
C.elegans           6         Orta Amazon
C.hastatus     +  3.5      Amazon  
C.julii            +  6         Doğu Brezil
C.melanistius     7         Gün.Amerika
   
C.myersi       +  6          =  
C.natterei     +  6.5       Brezilya  
C.punctatus  +  6          =  
C.pygmaeus +  4          =  
C.rabauti      +  5.5      Gün.Amerika
C.reticulatus +  7         =    
C.schultzei   +  6.5      Amazon  


             MOCHOKIDAE FAMİLYASI

  
        TERS YÜZEN ÇÖPÇÜ 
       (Synodontis nigriventris) 


       Akvaryumların ilginç sayılabilecek balıklarından bir tanesidir. En önemli özellikleri ters bir şekilde yüzmeleridir. Gruplar halinde yüzme alışkanlıkları• ve ters yüzüşleri ile akvaryum içinde çok ilginç bir görünüm verirler. Küçük yapılı olup 9 cm.ye kadar büyürler. 3 çift bıyıkları vardır. Dışarıdan cinsiyet ayırımı zordur. insan eli altında üretimleri yapılmaz. 22-27 "C sularda yaşarlar. Tubifex, su piresi gibi canlı yemlerden hoşlanırlar. Afrika'da Kongo bölgelerinde bulunur.


 

     Synodontıs multipunctatus


     Dayanıklı ve geceleri yemleme alışkanlığı olan bir balıktır. Cinsiyet ayırımı zordur. insan eli altında üretimi yapılabilmektedir. 3 çift bıyıkları vardır. 30 cm.ye kadar büyüyebilen bir balıktır.
     Canlı yemleri severler, fakat marul ve kuru yemleri de tüketirler. Afrika orijinlidir. 22-26 "C sular-
dan hoşlanırlar.


 

                PİMELODIDAE FAMİLYASI


           PİKTUS ( Pimelodus pictus )


          Pimelodidae familyasından olan bu tür zaman zaman ülkemize ithal edilmektedir. Güney Amerika orjinlidir.Yem olarak çeşitli gıdalar ile beslenirler. 22-25 "C su sıcaklığı ve 6.0-6.8 pH'lı az asidik sulardan hoşlanırlar.Sırt yüzgeçleri sert ve keskin olduğundan el ile tutulmaları zor olur. Ayrıca nakliye anında naylon torbalar ile taşınır ise sırt yüzgeci naylonu delebilir veya yırtabilir. 12 cm.'ye kadar büyüyebilen P c/anes ülkemize ithal edilmiş diğer bir Pimalodustürüdür.

       KEDİBALIGI
       (Phroctocephalus hemioliopterus )
      Pimelodidae familyasından olan bu balık ingilizcede Kırmızı Kuyruklu Yayın Balığı olarak tanınır. Amozon orijinlidir. 120 cm.'ye kadar büyüyebilen oldukça iri bir balıktır. 21-27 "C su sıcaklığı ve 7.2-7.6 pH'dan hoşlanır. insan eli altında üretimi yapılmamaktadır. iri yapılı olmalarına rağmen diğer balıklar ile akvaryumda uyumlu bir şekilde yaşarlar. Dış ülkelerde daha çok bina içlerine inşa edilen akvaryumlarda diğer iri balıklar ile beraber tutulurlar. Evcil bir hayvan gibi sahibinin elinden yem alırlar. Bulunduğu ortamda suyun iyi bir şekilde filtre edilmesi gerekmektedir.


       KEDİBALIGI
(Phroctocephalus hemioliopterus )
Pimelodidae familyasından olan bu balık ingilizcede Kırmızı Kuyruklu Yayın Balığı olarak tanınır. Amozon orijinlidir. 120 cm.'ye kadar büyüyebilen oldukça iri bir balıktır. 21-27 "C su sıcaklığı ve 7.2-7.6 pH'dan hoşlanır. insan eli altında üretimi yapılmamaktadır. iri yapılı olmalarına rağmen diğer balıklar ile akvaryumda uyumlu bir şekilde yaşarlar. Dış ülkelerde daha çok bina içlerine inşa edilen akvaryumlarda diğer iri balıklar ile beraber tutulurlar. Evcil bir hayvan gibi sahibinin elinden yem alırlar. Bulunduğu ortamda suyun iyi bir şekilde filtre edilmesi gerekmektedir.

       KEDİBALIGI 
       (Phroctocephalus hemioliopterus )


      Pimelodidae familyasından Microg/anis poeci/us ve Pseudopime/odus nigricauda akvaryumlara alınmış olan diğer türlerden birkaçıdır.

 


 

                        SILURIDAE FAMİLYASI


       CAM BALIĞI(Kryptopterus bicirrhis) 


      Oldukça nazik ve şeffaf yapılı bir balıktır.


      Vücudunun ışık geçirmesi nedeni ile cam balığı ismi verilmiştir. Suyun orta ve üst kısımlarında gruplar halinde gezmekten hoşlanırlar. 10 cm.ye kadar büyüyebilirler. Uzun bir çift bıyıkları vardır. Cinsiyet ayırımı zordur. insan eli altında üretilmemektedir. Tanınmış bir balık olduğu için her yıl yaşadıkları nehirlerden avlanır ve dünya akvaryum piyasasına sevk edilirler. Güney Doğu Asya'da Tayland Java ve Sumatra'da bulunurlar. 24-26 "C sulardan hoşlanırlar. Tubifex, su piresi, Cyclops, Beyaz kurt, sivrisinek larvası gibi canlı yemleri severek yerler. Kuru yem de alırlar. Aynı gruptan K.macrocepha/us 11 cm.ye kadar büyüyen akvaryumlarda ele alınan diğer bir cam balığı
türüdür. Aynı familyadan Ma/apterurus e/ectricus ve Ompak sabanus ilgi çeken türlerdir