Site açılış tarihi: 27 kasım 2012
Geçen ayki Günlük ort. ziyaret: .. 174
Ay içinde en yüksek ziy sayısı: .242
Geçen ayki ziyaretçi sayısı: . 5234 (Mayıs 2023)
Toplam ziyaretçi sayısı: 852 224

Kitaplar » akvaryum tekniği » Akvaryum tekniği





 BU KISIMDA BULABİLEĞİNİZ BİLGİLER

 
Amatörler için akvaryuma başlangıç,
Alvaryumun kurulması,
Akvaryuma ilk su konulması,
Isıtıcının ayarlanması,
İlk balığı satın alıyorsunuz,
Bitki ekimi,
ilk yemleme,
Ne kadar yem verelim,
Işıklandırma,
Başarının devamı için temel kaideler,
Akvaryum bir günde ne kadar vaktinizi alacaktır,
Akvaryumunuz,
Akvaryum konulacak yerin seçimi,
Akvaryumların yerleştirilmesive iç düzeni,
Çerçevesiz alvaryumlar,
Akvaryum yapımı ve dekarasyonda kullanılacak malzemeler,
Cam,
Cam macunu,
Taş,
Çakıl,
Kum,
Plastik,
Boya,
Ağaç,
Dekor işleri,
Akvaryumda resim çekme,
Akvaryumda su,
Akvaryumların havalandırılması,
Suyun filtre edilmesi,
Havalandırma yöntemleri,
Akvaryuma hava nasıl verilir,
Yüzey filtreleri,
Dip filtreleri,
Su pompaları,

      1.Bölüm

AMATÖRLER İÇİN AKVARYUMA BAŞLANGIÇ

 

     Güzelbir akvaryum gören pek çok kişinin "Bir akvaryuma sahip olmak çok güzel bir olay,fakat bakımı çok zor, bu nedenle akvaryum almaktan çekiniyorum' dediğini çok işitmişimdir. Halbuki,akvaryum bulundurmak ve bakımı çok kolay bir konudur. Sadece, çok küçük, birkaç konuda dikkatli olmak gerekiyor. Şimdibir akvaryuma sahip olmaya karar verdiniz. Akvaryumcuya gittiniz ve gerekli malzemeleri satın alma kararındasınız. Başlangıç için şu malzemeleri satın almanızı önereceğim.

- Akvaryum (50-70 litrelik) ışıklandırma düzeni ile birlikte
- Termostat ve ısıtıcı
- Derece
- Hava pompası, süngerli filitre, yeterli hava borusu, hava dağıtım çeşmesi ve hava taşı.
- Küçük bir kepçe ve temizlik için hava süpürgesi
- Çakıl (yeterli miktarda)
 

   

 

AKVARYUMUN KURULMASI

 

 

         Bu konuda fazla yazı yazmaya gerek görmüyorum, İleriki kısımlarda bir çok teferruat ele alınacak olmakla beraber ilk başlangıç olarak aşağıda verdiğim şekilde akvaryumu kuracaksınız. Zaten, ilk pratik bilgileri akvaryumcunuz size etraflıca açıklayacaktır. Basitçe anlatılır ise önce akvaryum dibine çakıl seriniz. Termostatı akvaryumun üst kenarına termostatın üst ayar kısmı suya girmeyecek şekilde yerleştirin. Termostata ısıtıcıyı takınız ve ısıtıcıyı akvarymun dip kısmına yerleştirin. Dereceyi camın yan kenarına lastik vantuzu ile tutuşturunuz. Hava pompasından gelen boruyu hava dağıtıcısına bağlayınız. Dağıtıcıdan 2 hortum çıkarınız. Birisini hava taşına diğerini süngerli filtreye bağlayınız. Aşağıda tarif edilen şekilde su doldurunuz. Üçlü fişe ışıklandırmayı, hava pompasını ve termostatın fişini takınız. Hepsine birden elektrik gitmesi için üçlü fişi elektrik fişine sokunuz. Akvaryumunuz kurulmuş demektir.

 

 

     Akvaryumlarda kullanılan çeşitli malzemeler. Sağ üstteki biyolojik filtre olarak kullanılan bir malzeme olup piyasada çok çeşitli modelleri bulunmaktadır. sol alttaki ise manyetik bir alg temizleme aparatıdır. ortadaki resimler ise camdan alg kazıma jileti ve hava  süpürgesidir............................ 

   
     AKVARYUMA İLK SU KONULMASI
 
     Mümkün ise klorlu olmayan bir su ile evdeki çeşmeden dolduracaksınız. Dipteki çakılın karışmaması için suyu koyar iken akvaryurnun dip kısmına bir gazete koymanız yararlı olacaktır. Su klorhı olsa bile en az 24 saat sonra bu akvaryuma balık koyacağımız için bu sürede klor varsa bile uçmuş olacaktır.
 
 
          ISITICININ AYARLANMASI
 
     Başlangıç olarak daha önce 24-26 dereceye ayarlanmış bir termostat satın almanız uygun olacaktır. Bir gün süre ile su dinlendirilir iken aynı zaman da su sıcaklığı da 24-26 dereceye yükselmiş olacaktır. Akvaryuma bu sürede hava da verildiği için akvaryumunuz artık balık koymak için hazırdır.
       
    
      İLK BALIĞI SATIN ALIYORSUNUZ
Başlangıç olarak doğuran balıklar satın almanızı önereceğiz Lepistes türü balık alarak işe başlıyabilirsiniz, Balığı satın aldınız. Eve getirdiniz. Yolda gelir iken naylon torbadaki su soğumuş veya ısınmış olabilir. Bu nedenle balığı alıştırarak yeni yuvasına koymak lazımdır. Bunun için önce içinde balık olan torbayı akvaryuma koyacaksınız. Kısa sürede torbadaki su ile akvaryurn suyunun sıcaklığı aynı olacaktır. Bu kez torbadaki balığı akvaryuma boşaltarak bu zevkli ve ilk heyecanınız olan çalışmayı tamamlamış oluyorsunuz.
 
BiTKİ DİKİMİ
Akvaryumcunuzdan satın aldığınız bir kaç kök bitkiyi arzu ettiğiniz bir yere dikiniz. Bu işlemi yaparken dikkat edilecek tek konu suyu fazla bulandırmamak olacaktır. Bunun için yavaş ve biraz dikkatli olmak yeterlidir.
İLK YEMLEME
Balıkları koyduktan sonra ilk gün katiyetle yem vermeyiniz. Böylece balığınızın akvaryuma alışmasını sağlamış olacaksınız. Hiç bir zaman unutmayırınız Ve üzülmeyiniz ki balığınız bir kaç gün aç kalmakla katiyetle zarar görmez ve rahatsız olmaz. Çünkü akvaryuma gelen balık genellikle ilk gün pek iştahlı olmayabilir ve verdiğiniz yemi yenileyebilir. Bu durumda yenmeyen yem dip kısma çökecek ve ilk günden suda kirlenme problemi başlıyacaktır. Bu sonuç ise sizleri üzebilir.
NE KADAR YEM VERELİM
 Akvaryum balıkları yetiştirme de başarınızı etkileyecek en önemli konu verilecek yem miktarı olacaktır. Şunu hiç bir kez unutmayalım ki en tehlikeli konu fazla yemlemedir. Bu nedenle ilk başlangıçta her gün en fazla 1 kez yem veriniz. Diyelim ki 10 adet balığınız var bu durumda vereceğiniz yem miktarı bir çay kaşığının sapının ucu ile verilebilecek kadar olmalıdır.    
Unutmayalım ki balıkları açlık değil fazla yem öldürür.
 
IŞIKLANDIRMA
Akvaryumun ışığını gece söndürmeniz iyi olacaktır.
 
     Akvaryumlarda kullanılan çeşitli yemleme ile ilgili malzemeler 1. Malzeme Artemia salina larvası üretimi için kullanılan geniş bir huni olup alt tarafından hava verilerek tüm suyun karışması sağlanmaktadır, 2. Malzeme Tubifex gibi yemleri vermeye yarayan yemliktir. Halka şeklinde olan 3. malzeme ise yemliğin su üzerinde yüzmesini sağlar, 4.Malzeme dipteki bazı pislikleri ve artıkları almaya yarar. Kepçe ve büyük cımbız ölü balık ve diğer artıkları akvaryumlardan uzaklaştırmada kullanılır.
 
    BAŞARININ DEVAMI İÇİN TEMEL KAİDELER,         ,
   
     -Katiyetle fazla yemlemeyiniz.                         '     ,
-Akvaryumdaki suyun hepsini katiyetle değiştirmeyin (çok kötü kirlenmeler hariç) "
-Ayda ve ya 2 ayda bir kez akvaryum suyunun 1/3'ünü değiştirmek yeterlldir.
-Akvaryumdaki filitrenin süngerini 3-4 haftada bir yıkayınız.
İki haftada bir camların iç kısmında biriken yosunları jiletle kazıyınız.
 
 
AKVARYUM BİR GÜNDE NE KADAR VAKTİNİZİ ALACAKTIR…
Yukarıdaki açıklamadan anlaşılacağı gibi her gün ancak bir dakikadan az bir süreniz yem vermek için geçecektir. Bu ise akvaryumcunun en büyük, zevklerinden birisidir. İki haftada bir ,kez camın yosunlarından temizlenmesi ve süzgecin süngerinin yıkanması 10 dakikanızı almayacaktır, Ayda bir kez, ise su değiştirmek, (sadece 1/3’ ü ve ya su çok kirli ise ½ si) 10-15 dakikanızı , belkide haftada 1 kez buharlaşma ile eksilen suyu sürahi ile ilave etme konusu birkaç dakikanızı alacaktır. Görüleceği gibi akvaryumun toplasanız bir ayda size çıkaracağı iş toplam olarak  1-2 saati geçmez. Göreceğiniz gibi bir akvaryuma sahip olmanız fazla zamanınızı almayacaktır. Bu heyecanlı ve zevkli meraka başladı iseniz artık başarınıza ve ilginize göre ileriki kısımlara geçebilirsiniz.
  
      AKVARYUMUNUZ
Akvaryum da süs için balık bulundurulması özlemi son yıllarda ülkemizde oldukça artmış, bulunmaktadır. Özellikle bu uğraşıya yeni başlıyanların gereksinim duyduları en önemli konu kendilerine rehber olacak ve basit konuları içeren bir akvaryum kitabıdır. Bu kısım; işte bu amaca yönelik olarak ilmi olmaktan daha çok kimi balıkları tanıtmak ve pratik konularda bilgi verebilmek için ele alınmıştır.

      AKVARYUM SEÇİLMESİ
 
    Akvaryum balıkçılığına başlayacak kişiler için önerilebilecek akvaryum büyüklüğü başlangıç için 50-70 litre dolaylarında olanlarıdır. Bu ölçüde bir akvaryum ile çalışmak tecrübe ile kazanılacak bir çok konuda becerinin kolayca kazanılabilmesi içindir. Ayrıca az bir dikkat ile bu boy akvaryum kolayca idare edilebilir. Başlangıçtaki başarı ilerideki çalışmaları psikolojik açıdan etkileyeceği için orta boy akvaryum ile çalışmalara başlamak iyi olacaktır. Tecrübe arttıkça bu akvaryumun daha büyüklerine geçilebilecektir. İlk önemli öneri olarakta bu küçük akvaryuma boyu ile orantılı olarak az balık koymak ve yine yemlemek, çok az yapmak başarının ilk şartlarındandır.
 
      Akvaryumların şekli değişik olabilir,  Yuvarlak, ön camları, bombeli olanları var isede en iyisi dikdörtgen tabanlı madeni çerçeveli veya çerçesiz olanlarıdır. Eskiden, özellikle dış ülkelerde Japon balıkları için küresel akvaryumlar ele alınır idi. Günümüzde bu tür akvaryumlar azalmış, bulunmaktadır. Bu tür akvaryumlar balıkların doğal görünüşlerini bozar,' Ayrıca havanın akvaryumun içerisinde tam olarak yayılmasını da engeller. Çünkü üste doğru daralma buna neden olur, Artık günümüzde çok ucuza devamlı hava veren gereçler kolayca sağlanabildiğinden hava verme konusunda bir problem kalmamıştır,        
 
Dış ülkelerde dikdörtgen olmakla beraber iskeletsiz kap şeklinde tamamıyla cam akvaryumlarda piyasaya sürülmüştür. Bu akvaryumlar özel yapılmaktadır ve ileride değinilecektir. Hatta bu teknik  o kadar ilerlemiştir ki, Japonya da dik olan köşelerinde herhangi madeni bir destek bulunmayan 3-4 tonluk cam akvaryumlar yapılabilmektedir.
 
Madeni iskeletli olan akvaryumlarda camlar tek tek plakalar halinde kesilmiş ve macun ile çerçeveye tutturulmuşlardır. Dikdörtgen bir akvaryuma camlar yerleştirilir iken önce taban camı daha sonra ön ve arka camIar en son ise yan canılar yerleştirilir. Bir akvaryuma bakılınca görüleceği gibi iskelet demirleri ile cam arasında 0.5-1 cm.'Iik kısım macun ile doldurulmuştur. Akvaryum içerisine su doldurulunca suyun basıncı ile cam iyice macun ile birleşir ve akvaryum su sızdırmaz. Akvaryuma cam yerleştirilir iken akvaryumun iç kısmına macun sürülmez. Eğer camlar iyi kesilmiş ise akvaryum içerisindeki su sadece camlar ile temas halinde kalacaktır. Bu duruın suyun İleride bozulmaması bakımından önemlidir. Bu konulan burada anlatmaktan amacımız amatörlere akvaryum yapmalarını öğretmekten ziyade, satın alacakları akvaryumu seçer iken bilgi sahibi olabilmesi içindir.
 
 
Pazardan yeni satın alınan bir akvaryuma ilk su doldurulur iken biraz dikkatli olunmalıdır. Daha ileride anlatacağımız iç donammlar yapıldıktan sonra ilk sukonuluşunda belki su sızdırması görülebilir. Bu durumda hemen paniğe kapılarak bu akvaryum akıtıyor hükmünü vermemek gerekir. Çünkü biraz önce söz konusu ettiğimiz gibi eğer akvaryum camları usulüne göre yerleştirilmiş ise, akvaryum içerisine su doldurulunca ilk görülen sızıntıların artan su basıncı ile birlikte kesildiği  görülecektir. Macun çok sertleşmiş ise ve ilk olarak konulan su soğuk ise bu sızıntı durmayabilir. Bu durumda akvaryuma biraz ısıtılınış (30-40 derece) su konulur. Böylece macunun biraz yumuşaması ve sonuçta camm iyice oturması sağlanabilir. Bu iş-
lem uzun SÜre kullanılmayan ve su akıtan akvaryuın1ar için de yapılabilir. Azda olsa başarı şansı vardır. Yalnız, hemen hatırlatalım ki akvaryumları uzun süre boş tutmak çok sakıncalıdır. Bu neden1e içinde balık olmasada Akvaryumda devamlı su bulundurmak, macunların açılmasını önleme bakımından çok önemlidir. Özellikle seyahate veya yazlığa giden aileler, yaz ay-larında balıkları alsalar bile akvaryumu 'su ile dolu bırakırlar ise yaz dönüşü kvaryumlarını hemen kullanabilirler. Su akıtma gibi bir problem İle karşılaşmazlar. Günümüzde macun ile yapılan çerçeveli akvaryum kalmamıştır. Silikonla yapıştırılmış çerçevesiz akvaryumlar piyasata hakim olmuş durumdadır. 
Bir akvaryum ilk olarak su ile doldurulduğu zaman, hemen kullanılmaya hazır değildir. Özellikle yeni akvaryumlarda suyun bir süre beklernesi yararlı olur. Böylecek akvaryuında balıklar için zararlı olabilecek bazı maddeler suya geçer. Bu suyun da değiştirilmesi ile akvaryuın sıhhatli bir hale gelecektir. İkinci su konulduktan sonra artık 1-2 gün sonra bu akvaryuma balık konulması daha sağlıklı bir başlangıç olacaktır.       .
Akvaryumlar çoğunlukla görüş alanını arttırmak için ence dar buna karşın uzunluk ve yükseklikçe daha fazla yapılmaya çalışılır. Kimi özel yetiştirme amaçları için ise suyun mümkün olduğunca hava ile temas etmesi için yayvan olarak yapılırlar. Her ne şekilde olursa olsun akvaryumlarm üst kısmında bir örtü bulunmalıdır. Günümüz akvaryumları çoğunlukla içerisine lamba yerleştirilebilecek şekilde madeni kapaklan ile birlikte pazarlanmaktadırlar.
 
AKVARYUMU NASIL SEÇELiM
 
Hemen başlangıçta belirtelim ki, eviniz ne kadar büyük ise akvaryumda balık ye tiştirmenizi o kadar içtenlikle önereceğiz. Fakat eviniz küçük olsada akvaryum koyabileceğiniz bir köşe bulabilmeniz bu zevkli uğraşıya başlamanız için yeterli olacaktır.    Akvaryumculuğa başlamak için yapacağınız ilk iş ayırabildiğiniz para ve odanızın uygunluğuna göre mümkün olan normal bir akvaryum satın almaktır. İleride söz konusu edeceğimiz birçok konunun yapılması daha sonra zamanı gelince ele alınacaktır. Hatta bir çoğumi daha ileride de tamamlıyabilirsiniz. Çünkü çıplak bir akvaryumda hiç bir malzeme kullanmadan yetiştirebileceğiniz balıklar da vardır. Akvaryum satın alındıktan sonra gerekli olan her şey zamanı gelince yapılabilecektir.
       Eski yıllarda kullanılacak akvaryumların geniş yüzeyli olması önerilir idi. Özellikle hava pompası satın alınması pahalı ve güç olduğu yerlerde, suyun oksijence zenginleşmesi için hava ile temas eden su yüzeyinin fazla olması arzu edilir idi. Günümüzde ise hava pompalannın temini çok kolaylaşmıştır. Bu nedenle yer kazanma bakımından dar akvaryumlar daha çok satışa sunulmaya başlanılmıştır. Fakat hava pompası olsada.ıeğer evde ayırabileceğiniz köşe yeterli ise geniş yüzeyli akvaryumları seçmek daha uygun olacaktır. Çünkü geniş yüzeyden suda oluşacak (C02) karbondioksit gibi zararlı gazların uçuşması daha kolayolur. Bu tür akvaryumlar daha fazla su kütlesi sağlıyacağı gibi akvaryunıda koku meydana getiren gazlar da kolayca havaya karışır. Bu arada özetlenir ise akvaryumun yüzeyi ve cüssesi küçüldükçe suyun temiz, dolayısıyla balıkların sağlıklı tutulması zorlaşacaktır. Bu nedenle akvaryum büyüdükçe yetiştiriciliğin başarı şansıda yükselir. Bu unutulmamalıdır. Büyük akvaryum öneriliyor diye sınırı da aşmamak lazımdır. 50-100 litre arası akvaryumların en iyisi olduğunu şimdilik söyleyebiliriz.
                     
        Satın alınacak akvaryumun ucuzluğundan çok sağlamlığı üzerinde durulmalıdır. Unutmamak gerekir ki çok ucuza satılan ince köşebent ve ince camla yapılmış akvaryumların çabuk akıtarak kullanılmaz hale gelmeleri mümkündür. Bu konuda dikkatli olunmalı mümkün ise tanıdık bir arkadaşımızın denemiş bulunduğu bir fırmanın akvaryumu tercih edilmelidir. Dış ülkelerdeki gibi ülkemizde de küflenmeyen alüminyumdan yapılmış parlak görünüşlü hafif akvaryum imali sürdürülmektedir. Fakat belirtmekte yarar vardır ki en sağlam ve emin olanlar eskiden olduğu gibi kalın köşebent demirden yapılmış olanlarıdır. Bunların tek mahzuru küflenerek görünüşlerinin zamanla bozulması olmaktadır. Özellikle 5-10 akvaryum ile üretim ypacakların profesyonel veya amatörlükten profesyonelliğe geçeceklerin kullanacakları akvaryumları köşebent demirden imal ettirmeleri daha uygun olacaktır. Ayrıca bunların ucuza mal olduğuda unutulmamalıdır. Fakat son yıllarda ülkemizde silikonla yapıştırılmış çerçevesiz akvaryum yapımı çok ilerlemiştir. Kullanılmaları çok pratik ve kolay olmaktadır.
Günümüzde azalmakla beraber yuvarlak, cam veya plastik küçük akvaryumlar daha çok bir dekor olarak masa ortasına veya kitaplık rafına konulmak üzere kullanılır. Fakat, balıkların şeklini değiştirmesinden dolayı son yıllarda kullanma alanı oldukça azalmış bulunmaktadır .
AKVARYUM KONULACAK YERIN SEÇİMİ:
Akvaryumunuzu satın aldınız. Şimdi bunu evinizde acaba nereye yerleştirmelisiniz ki balıklarınız için iyi bir yaşama ortamı doğsun. Eğer çok ışık alan ve devamlı güneş görecek bir yere koyarsanız ve uygun bir filtrasyon düzeni kuramaz iseniz yeşil alglerinçok çabuk üremesi nedeni ile akvaryumunuz kısa zamanda yeşil bir su haline dönecek ve sizi üzecektir. Eğer pencereye çok yakın koyar iseniz bu durwn dışarıdaki hava değişikliklerinin akvaryuma yansımasına neden olabilir. Bu durwnda çok hassas bir termostat ile güçlü bir ısıtıcı kulIanmazorunluğunuz doğacaktır.
Akvaryuma koyacağınız yer ile oturulacak koltuklar arası uzaklık ne olacaktır. Eğer devamlı olarak sizin veya aile bireylerinin oturduğu yerden uzak bir köşeye akvaryumunuzu yerleştirir iseniz bo durumda akvaryuma koyacağınız küçük cüsseli balıkları seyretmeniz zor olacaktır. Böyle durumlarda en iyisi büyük balıklar örneğin; Japon balıkları üzerinde durmaktır.
Bir ara duvar yanına konulacak ve her taraftan göriilebilecek bir akvaryum güzel bir bina içi; dekor yaratabilir. Fakat bir bina inşaatında bu tür bir düzenlemeye gidilir iken iyi düşünülmeli ve bir duvar içi akvaryurnun devamlı kalacağı ve- bu nedenle devamlı bakım gerektireceği unutulmamalıdır.
İnşaat sırasında duvar içine yerleştirilecek sağlam iki demir bom, bir altlık koymadan akvaryumun duvara yerleştirilmesini mümkün kılar
 
Eğer lepisdes gibi küçük balıklar konulacak ise akvaryumun devamlı oturulan yere yakın olması en doğrusudur. Böylece oturduğunuz yerden akvaryumun içindeki küçük bahkların bile sahip olduğu güzel renkleri ve hareketleri gözlerinizi ve kendinizi yormadan izleme olanağı bulabilirsiniz.
Akvaryumun yerden yüksekliğinin de 90 cm. dolayında olması en uygunudur. Böylece oturduğunuz yerden dik bir görüş açısı ile akvaryumu izlemeniz mümkün olur.' Alçak sephalar üzerine akvaryum konulması görüş açısı bakımından iyi değildir. Özellikle bir çok tropikal balık üstten bakıldığında pek iyibir görünüş vermez ve yandan bakıldığında tüm güzelliklerini incelemek mümkün olur. Bu durum daha akvaryum kurulurken dikkate alınmalıdır. Sonuç olarak akvaryum yerleştirilirken ele 'alınacak konular özetle şu şekilde sıralanabilecektir.
 
a)      Akvaryum günde ancak 2-3 saattan fazla güneş almayan bir yere konulmalıdır.
b)      Pencereye çok yakın olmamalıdır.
c)      Oturma yerine yakın olmalıdır.
d)      Oturuş halinde rahatça izlenebilmelidir.
e)      Akvaryum tabanının yerden yüksekliği 90-100 cm.'yi geçmemelidir.
 
AKVARYUMLARIN YERLEŞTiRiLMESİ ve İÇ DÜZENİ
 Bir çok akvaryuma baktığımızda akvaryum kenarında bii çok kablo, hava borusu, hava pompası gibi dış düzenlerin orta yerde ve akvaryumun güzelliğini bozacak şekilde dağınık olarak görürüz. Bu durum akvaryumun odanıza vereceği güzelliği gölgeleyen bir görünüş yaratmaktadır. Bu nedenle salona veya odamıza koyduğumuz akvaryumun odanın; uygun yerinde olması ve düzenli bir şekilde iç ve dış dekorasyona sahip olması önemli bir konudur. Bu dekorasyon ve yerleştirme oldukça basit bir konu olmakla beraber dikkate alınması ve bilinmesi gereken bazı önemli noktalar vardır.
Birinci konu, akvaryumun oda veya salon içerisinde nereye yerleştirileceğidir. Bu konuda bir çok öneri getirilebilir. Genel olarak mümkün ise günde 1-2 saat güneş alacak bir yere alınması en uygunudur.Fakat florasanlı lambalar ile aydınlatma yapılan günümüz akvaryumlarında, özellikle amatörler için, bu konu önemli olmayabilir.
Dış ülkelerde evlerin inşaatı sırasında akvaryumlar için duvarlar içinde özel yerler ayrıldığı bir çok yerde izlenir. Örneğin duvar içerisinde sanki bir tablo görünümünde akvaryum kurulması bir çok evde ilginç bir görünüm verir. Bu tür yerleştirmede akvaryum duvar içinde ve koltukta oturulduğunda kişilerin örtmeyeceği yükseklikte yapılır. Bu durumda salonda sadece akvaryumun ön yüzeyi görülür. Arka kısmı ise diğer yan odaya bakmaktadır. Temizleme ve yenileme gibi konular arka taraftan yapılır. Ön kısımda ise ışık açıp kapamaya yarıyan bir elektrik düğrnesi odanın herhangi uygun bir yerine yerleştirilir. Akvaryumun kıyı kenarlarım göstermlyecek şekilde duvar üstü tahta dekoratif kaplama yapılabileceği gibi tahtadan istenilen çeşitli dekorlarda yaratılabilir. Bu tür düzenlemede duvar iç genişliği konulacak akvaryumdan sadece 3-4 cm. küçük yapılır ve böylece odadan sadece bir cam gözükmesi sağlanabilir.
Bu tür duvar içi akvaryumlar çimentodan yapılarak daha büyük olarak düzenlenebilir. Çimentodan yapılan duvar içi akvaryumların sadece bakılan yüzü cam diğer taraf ise betondur. Bu tür akvaryumların pek çok akvaryumcunun rüyası olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle iri balıklar ile çalışmak isteyenler veya büyük akvaryumlarda üretim yapmak isteyenler bu tür akvaryumları seri halde yapmayı deniyebilirler. Aynca bu tür büyük akvaryumlar filtre düzenleri ile birlikte kurulurlar ise çok başarılı uygulamalara ulaşılabilir.
Bu tür akvaryumlara arka taraftan su boşaltma kısmının yapılması temizlemede büyük kolaylık sağlar. Özellikle deniz balığı koyulacak akvaryumların büyük olması gerektiğinden çimentodan yapılmış çok güzel akvaryumlar kurulabilir.
Bu tür akvaryumlar elinden biraz iş gelen kişilerce kendileri tarafından imal edilebilir. Fakat betonarmenin sağlam olması için beton işlerini bir ustaya yaptırmak yararlı olur. Beton içerisine ve iç perdah beton sıva ya Siga katılır ise betonun su kaçırrnası önlenmiş olur. Cam konulacak kısma ise demir çerçeve yerleştirilir. Camın oturtulması macun ile yapılır.Beton akvaryumlar ilk kullanıldığında bazı balıklar için zararlı olabilir. Bu nedenle %S'lik asitli bir su (Hcl veya H2 S04 olabilir) ile fırçalanarak yıkanır ise bu tür bir tehlike önlenmiş olur, Ayrıca 2-3 gün balık koymadan su döndürülür ise her türlü tehlike ortadan kalkmış olur. Beton yüzeyine ince bir zar gibi kaplıyacak şekilde silicorı sürülerek düzgün bir yüzey de sağlanabilir. Silicon bilindiği gibi tamamiyle cam olan akvaryumlann yapıştırılmasında kullanılan bir maddedir.
Beton akvaryumların aydınlatılması oldukça kolaydır. Üst kısımlara kurulacak florosan lambalar ile aydınlatma düzenlenir, Lambanın sayısı ve büyüklüğü akvaryumun hacmine göre ayarlanır. Akvaryumun üst örtüsü de camdan olabilir. Böylece balıkların sıçraması ve su buharlaşması azaltılabilecektir. Akvaryum büyük ise aydınlatma alt kısımdan veya içtende olabilir, Fakat ilk başlıyanlar için üst aydınlatma daha uygun ve pratiktir. Çünkü su içi aydınlatma düzeni bir miktar pahalıya mal olur ve lambalar yandığında değiştirme problemi yaratır. Bu tür akvaryumlar büyük bina ve mağazalar  için çok uygundur. Özellikle kendi uğraşılan yanında akvaryum merakı çok fazla olan kişiler bu tür düzenlemeler ile meraklannı gidermeleri ve pek çok üretim çalışınalarını bu tür akvaryumlarda başarı ile sürdürmeleri mümkündür. Dış ülkelerde özellikle bekleme odalarında içten kontrol edilen duvar içi akvaryumlar yaygınlaşmaktadır. Böylece hem bekleyen müşteriler (örneğin; bir dişçi veya doktor muayenehanesinde) ilgi ile izleyecekleri bir akvaryum ile zaman geçirebilmekte, hem de doktor akvaryum üzerinde amatör çalışmalarını iç odadan kolayca yürütebilmektedir.
 
 
ÇERÇEVESİZ AKVARYUMLAR
 
 
        Son yıllarda her tarafı cam olan akvaryumlar dış ülkelerde çok yaygınlaşmıştır. Ülkemizde de konuya ilgi duyulduğu görülmektedir. Bu akvaryumlar düzgün şekilde kesilen camların silikon adı verilen bir madde ile yapıştırılmaları yolu ile yapılır. Bazı üreticiler bu yapıştırma akvaryumların güzel görülmesini temin amacı ile alt ve üst kısımlarına parlak madenler ile bir çerçeve yerleştirirler. Bu akvaryumların yapımı oldukça kolaydır. Hatta elinden biraz iş gelen amatörler tarafından bile imal edilebilirler.
 
 
        Akvaryum yapımında ilk karar vereceğiniz konu, hangi ölçülerde ve şekilde olacağıdır. Bu konuda karar vermenize yardımcı olacak konu evinizdeki yer imkânı ile yetiştirmeyi düşündüğünüz balık türleri olacaktır. Eğer çiklit türü balıklar üretecek iseniz geniş bir akvaryum gerekecektir. Buna karşılık Beta türü bir balığı küçük bir akvaryumda kolayca barındırabilirsiniz. Fakat tür hakkında kesin bir düşünceniz yok ise uzunluğu 80 cm. yüksekliği ve eni 40 cm. olan bir akvaryum için cam kalınlığının 0,5 cm. olması uygun olur.
 
      Akvaryum yapımı için önce camlar iyi bir camcıda düğün olarak kestirilir. Kesimde camların yapıştığı yerlerde yapıştırıcının girmesi için 2mm. Aralık kalacağı dikkate alınır. Kesimin çok düzgün olması şarttır. Kesimde görünmeyecek küçük bir çatlak ve hatta ileride akvaryuma su konulunca hemen kırılmasına neden olacağından azami dikkatin gösterilmesi gerekir. Bu arada diyelim ki; dıştan dışa 80x40x40 cm olan bir akvaryum yapmayı planlaık. Dip cam 80x40 cm. olarak kesilir. Ön ve arka camlar ise 0,5 alt cam kalınlığı ve 0,2 cm. yapıştırma yeri payı olarak düşülür ise 0,5+0,2=0,7 cm.eksik demektir. 40-0,7=39,3 cm yükseklikte ve 80 cm. uzunlukta kesilir. Arka cam da aynı ölçüde olacaktır. Yan camlar ise yükseklik bakımından ön ve arka camlarla aynı olacaktır ve 39,3 cm. alınır. Yan toplam uzunluk 40 cm. kabul edildiğine göre  bu ölçüden ön ve arka cam kalınlıkları ile 2 yapıştırma aralığı düşülecektir: Demek ki 0,5+0,5+0,2+0,2=1,4 cm eksik, diğer bir deyişle 40-1,4=38,6 cm. eninde yan camlar kesilicektir. Camların kesiminden sonra yapıştırma işlemi gelir.Bu işlem için zemini düzgün olan bir masa seçilir. Masa üzerinde hiçbir kum ve kırık cam gibi yabancı madde bulunmaması gerekir. Bir gazete üzerine taban camı konulur. Şekilde görüldüğü gibi önce cam ile bir adet yan cam aralarında 1-2 mm. Kalacak şekilde kibrit çöpü konularak selobant ile tutturulur. Bu şekilde 4 cam yerleştirildikten sonra sıra yapıştırıcı sürmeye gelir.
 
       Camların bitişme yerlerinde hiç boşluk kalmayacak şekilde silikon ile doldurulur. 24 saat sonra cam kenarına konulan kibrit çöpleri çıkarılır ve bu boşluklarda silikon ile doldurulur. Silikon yerli piyasada yapıştırıcı olarak satılmaktadır.
 
        Yapıştırma sırasında hava kabarcıkları olur ise hemen bıçak ile alınıp yeniden yapıştırıcı ile doldurulmalıdır. Çalışma sırasında etrafın bulaşmamasına dikkat edilmelidir. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        AKVARYUM YAPILMASINDA VE DEKORASYONUNDA KULLANILABİLECEK MALZEMELER

 

 

        Akvaryum yapımında çeşitli malzemeler kullanılır. Akvaryum merakında, akvaryum içerisine konulabilecek dekoratif malzeme konusunda da pek çok alternatif vardır. Fakat kullanabilecek malzemele için dikkat edilmesi gereken en önemli konular çürüme ve paslanma gibi suyu kirletebilecek özelliklerin olmamasıdır. Ayrıca çözünerek suya, balıklara zararlı olabilecek yabancı maddeler bırakmamalıdır.

 

          CAM

 

Akvaryumlarda kullanılan en önemli malzemedir. Çünkü akvaryumun iç dünyasından dışarıdan zevkle seyredilmesi cam ile mümkün olur. Kullanılan camın dalgalı olmaması ve iç görüntüyü bozmaması lazımdır. Bu nedenle akvaryum yapımında kullanılan camların en iyi kalitede olması gerekir. Bir çok akvaryum imalinde bu konuya pek önem verilmediği ve sıradan camların kullanıldığı görülür. Fakat akvaryum yapıldıktan ve içine su konulduktan sonra camın dalgalı olduğu farkedilir ki artık zaman geçmiştir. Bu konuya akvaryum satın alırken dikkat edilmelidir….

         Akvaryumun yıkanması ve temizlenmesi sırasında da cam ne kadar kuvveti görünürse görünsün fazla basınç yapmamak lazımdır. Çocukların da balıklarla oynamak için cama vurmaları kesinlikle önlenmelidir. Çünkü iç basınç güçlü olduğu için dıştan yapılacak bir darbe camın aniden kırılmasına neden olabilir. Güzel bir salonda camı dağılmış ve balıkları yerde gezen bir akvaryumdan daha üzücü ve can sıkıcı bir şey olamaz.

 

     CAM MACUNU

         Günümüzde macun ile yapılan akvaryum kalmamıştır. buradaki bilgileri bir nostalji olarak kabul edebilirsiniz

 İyi kalitede akvaryum macunu kullanmak akvaryumun uzun yıllar kullanılabilmesi için çok önemlidir. Çok çabuk kuruyan ve taş gibi olan macunlar uygun değildir. Macun yumuşaklığını fazla dağılmadan uzun süre devam ettirebilmelidir. Akvaryum macunlarını piyasadan temin etmek mümkündür. Macun yapımında pek çok formüller önerilebilir. Örneğin; 2 kg….. macun tozu (kaba üstübeç), 0,5 kg. çifte kaynamış (iyi kalite bezir yağı), 250 gr. İspanyol üstübeci ve yeteri kadar (macun kıvamına gelinceye kadar)toz minyon ile uygun bir akvaryum macunu yapabilirsiniz…

 

     TAŞ-ÇAKIL-KUM.

Akvaryumlarda dekor olarak dip kısma çakıl serilmesi alışılmış bir uygulamadır. Bu tür materyal kullanımında dikkat edileceken önemli konu kullanılan kum veya çakılm suda erimiyen özellikte olmasıdır. Çünkü akvaryumlarakonıılabilecek bir çok çakıl çeşidi düşünülebilir ise de bazı çakıl ve kumlar fazla miktarda kireç veya suda eriyen diğer maddeler ih tiva edebilir 

ler. Bu amaçla, sert, suda erimiyecek kum ve çakıllar tercih edilmelidir. Akvaryumcular genelolarak bu tür çakmak taşı görünüm ve sertliğindeki çakılları pazarladıklanndan satın almada az bir dikkat gösterilir ise hata yapılmaz.

 Akvaryumların dekore edilmesinde bir çok büyük küçük taş veya kayacıkların kullanıldığı görülür. Özellikle kalkerli taşların kullanılması sudaki sertliği arttırır ve bu nedenle tercih edilmez. Etrafta gördüğümüz bir çok taşlarda bu gruba girdiğinden kullanımında dikkatli olmak gerekir. Örneğin; Dolomite tipi taşlar akvaryumu dekore etmek için çok gösterişlidir. Fakat
fazla kireç İhtiva ettiklerinden tatlı su akvaryumlan için uygun değildirler. Fakat deniz suyu akvaryumları için çok yararlıdırlar. Çünkü deniz suyunda sertliğin artması bii problem yaratmıyacaktır. Tropikal tatlı su akvaryumlarında kullanılabilecek pek çoktaş türü vardır. Kullanılan taşların veya kumun kalkerli olup olmadığı çok kolay anlaşılabilir, Özellikle şekli beğenilen ve akvaryumda kullanılmak istenen bir taşın kalkerli olduğundan şüphe ediliyor ise şu basit işlem ile bu durum kolayca incelenebilir. Taş üzerine birkaç damla hidroklorik asit (Hcl) damlatılır. Eğer taşta kalker mevcut ise  bu tür taşlan kullanmaktan, sakınmaktır.

Bu nedenle çeşidi maden filizlerini içeren kayanısı dekoratif taşları kullanmakta uygun olmayacaktır. Kullanılan kum ve taşların keskin yapılı ve sert köşeli olmaması da önemlidir. Kumun keskin köşeli zerreciklerden oluşması balıkların ağız yapılannda yaralanmalara neden olabilir. Bilineceği gibi bir çok balık akvaryum dibine düşen yemi alır iken kumu da ağzına
alır ve yiyebileceği organik maddeleri seçtikten sonra kalanım dışarı atar.

      Eğer kum keskin yapılı ise bu durum zarar yaratır. Ayrıca dekor amacı ile kullanılan taşlarda keskin köşeler var ise yüzme sırasındaki sürtünmeler balık vücudunda yaralanma meydana getirebilir.

Dış ülkelerde çeşitli yöntemlerle boyannuş kumların pazarlandığı bilinmektedir. Bu tür kurnlar temin edilip kullanılmak istendiğinde zehirli olup olmıyacağını deneme amacıyla önce bir kaç ucuz balıkile akvaryurnun çalıştırılması yararlı olur.

      PLASTİK

Akvaryumların süslenmesinde kullanılmak üzere çok çeşitli plastik materyalin ele alındığı görülmektedir. Yel değirrnenleri, köprüler, su canlılan kabuklan taklidi gibi çok çeşitli plastikten yapılmış materyal akvaryumlar . için satılmaktadır. Ayrıca hava veren boruların da pek çok plastik çeşitleri bulunmaktadır. Bazı akvaryumlarda ise bitki yerine plastikten yapılmış bitki ve çiçek dallan kullanılır.   '

Çeşitli amaçlar için kullanılan bu plastikleriri çok çeşitli bileşimleri vardır. Bazılan çok sert bazılan ise yumuşaktır. Genelolarak pek çoğu da su içinde balıkıara zararlı olmadığından günümüz akvaryumları için plastik maddelerin yararlı birer malzeme olduğunu düşünebiliriz.

Su ve hava borulan olarak PVC sınıfına giren plastikler en uygunudur.Bu plastik materyal Tangit deniten madde ile kolayca eklenebilir ve ısıtılarak borulara şekil verilmesi .çok kolaydır.

 

BOYA

Akvaryumlar son yıllarda camdan yapıştırma olarak imal edilmektedir. Köşebentlerden yapılan akvaryumlarda ise suyun madeni aksam ile temas etmesi istenilmez. Temas etme ihtimali var ise bu gibi kısımların boyanması yararlı olacaktır, Fakat en iyi boyalar bile zamanla suya karşı dayanıksızdır. Bu nedenle bu gibi kısımların zaman zaman boyanması ve tamiri gerekecektir, Bu tür madeni materyal için en iyi çözüm maden üzerine boyama yerine ince bir şekilde fiberglas kaplamaktır. Dış ülkelerde bu tür uygulamalar mevcuttur.

 

AĞAÇ

Akvaryum dekorunda bir çok dal, kök ve ağaç gövdeleri kullanılır. Fakat en iyi ve sert yapılı ağaç bile zaman ile su içerisinde çürür ve dağılır. Bu çürümeyi geciktirmek için ağaç materyalin uygun şekilde boyanması düşünülebilir. İyi bir şekilde yapılır ise cilalamanın da yararlı olduğunu bildiren yayınlar vardır. Fakat cilalamanın suya dayanacak şekilde yapılması da önemlidir. Aksi halde ciladan suya geçebilecek kimyasal maddeler de zararlı olabilir. Her ne şekilde olursa olsun gerek boyalı, gerekse cilalı ağaç materyal bozulmaya başlayınca hemen akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır.

Ağaç ve köklerin akvaryumda dekor olarak kullanılması ve bu materyalin üst kısmını polyester kaplıyarak yararlanılması mümkündür. En emin yol da budur. Fakat kaplama yapmadan da kullanılmalan mümkündür" Özellikle su içerisinde kalmış ve çabuk çürüyebilecek kısımlan temizlenmiş kök veya dallar iyi bir şekilde akvaryum dekorunda kullanılabilir ve akvaryuma güzel bir görünüş verirler.

DEKOR İŞLERİ

Akvaryumun zevkle kullanılmasında en önemli konulardan biri de dekordur. Buişlemin bizzat amatörce akvaryum sahibi tarafından kendi zevkine göre yapılması en uygunudur. Bu çalışmada tavsiye edilecek konu, kendi işini kendin yap olmakla beraber çalışmanın iyi ve 'doğru olarak yapılması gerekir.

Dekorasyonda kullanılacak plastik malzemelerin de suya kimyasal madde geçirmiyecek özellikle olmasına dikkat edilmelidir. Bilinçsizce boyalar , ile süslenmiş dekorasyon malzemelerinden kaçınmalıdır.

Akvaryumların dekoru, bahçe 'dekoru ile yakın sayılmakla beraber kendine has özellikleri vardır. Bir bahçe dekoru yapılır iken diğer bahçelere ve doğaya bakılarak yararlanılabilir. Doğa her zaman karşımızdadır. Halbuki bir su altı dekoru yaratılır iken nehir ve göllerdeki su altını devamlı olarak
izleyerneyiz. Bu durumda doğal bir su altı dekoru yaratılması istenirken çoğunlukla resimlerde gördüğümüz ve fakat canlı olarak izleyemediğimiz görüntülere bağlı kalırız. Genel bir yazım olarak, gözle görülen bir konu daha kolayca izlenebilir ve yapılabilir. Bu durumda dekore eden kişi bit çok resimleri incelemekte beraber bukonuda zevkle döşenmiş akvaryumlara ba
 karakta yararlanabilir.

Bazı eski yayınlarda akvaryumların dekore edilmesinde çok çeşitli örnekler verilerek akvaryum meraklılanna yararlı olmaya çalışılmıştır. Biz burada detaydan ziyade bazı temel bilgileredeğinmekle yetineceğiz..

 

Dekorasyonda kullanabileceğimiz malzemeler', dip kumu veya çakılı, Çeşitli bitkiler, ağaç veya kökleri, çeşitli plastik dekoratif malzemeler ile taş ve kaya parçalarıdır, Dekorasyon bu malzemelerin ahenkli bir durumda, birbirlerini tamamlarşekilde kullanılmaları işlemidir.

Akvaryum dekorasyonunda başlangıçta çok fazla malzeme ilebaşlanılması doğru olmayacaktır. Dekorasyonda ilk başlangıçta birkaç malzeme yeterlidir. Bunlar sularda doğalolarak bulunan bir kaç bitki, kayamsı bir kaç taş ve plastikmalzemeler olabilir.

Akvaryumun dip kısnuna konulacak kum' ve çakıl en çok kullanılan dekor malzemesidir. Kumun ince ve bir miktar çakıl ile karışık olması doğal bir görünüm verir. Kumun ince' olması bitkilerin kök salmalarını kolaylaştırır.       

AKVARYUM BALIKLARI YETİŞTiRİCİLİĞİNDE İLERİ
DÜZEYDEKİLER iÇIN
ÖNEMLI KONULAR:

Akvaryum balıkçılığına başlama ve bundan sonra devarn etmede en önemli etken başarınızdır. Başanlı olan, balıkları iyi bir şekilde yetiştirebilen kişi uğraşını devam ettirecektir. Günümüzde akvaryumcularda çok çeşitli balıklar bulunmaktadır. Akvaryum balığı bulunduranlar zamanzaman yeni balıklar satın alarak çeşitlerini arttırırlar.Yeni ele alınan balık üzerinde
başarılı olabilmek i çin bu balık hakkında ön bilgiler toplamasında yarar vardır. Böylece başarı şansı yükselecektir. Bu konuları aşağıdaki şekilde sıralı
yabiliriz.

a) Üretim zamanı nedir: Ele alınan balık sadece belirli bir mevsimde mi?ürer, yoksa tüm yıl boyu herhangi bir zamanda yavru verebilirmi?   

b) En uygun yem nedir ve' bu balık türünün özellikle üreme kondisyonuna getirilebilmesi için gerekli yemler nelerdir.  

c) Üreme için bu balıkların arzu ettikleri en uygun su ortamı (sertlik, sıcaklık ve pH) nedir. Akvaryumda su derinliği en iyi nasıl olmalıdır.

d) Üreme için akvaryum içersinde ne gibi bir durum arzu ederler. Yumurtlama için akvaryumun her tarafı boşmu, taşlımı, yoksa bitkilimi olmalıdır.

e) Erkek ve dişilik ele alınan türde nasıl ayırt edilir. Ikinci seks karakterleri var mıdır ve nelerdir.

f) Yumurtlama öncesi davranışlar nasıldır. Balığın yumurta vermeye hazır olduğu nasıl anlaşılır. Erkekler ve dişiler arasında kavga söz konusu- mudur ? Erkekler ve dişiler yumurtlamadan önce nasıl ve nerede barındırılınalıdır.                                                       .

g) Yumurtlama ve yumurtaları döneyecek erkek ve dişiler sayı bakınundan nasıl olmalıdır. örneğin 1 dişiye 1 erkek yeterlimidir. Yoksa 1 dişiye 2 erkek mi koymalıdır. Yoksa bir akvaryuma çok sayıda dişi ve erkek konulması ile yumurta alınabilirmi?

 

h) Yumurtlamadan sonra erkek ve dişilerin davranışları nasıldır. Yumurtaları yerlermi, korurlamı. Yoksa yumurtalan korumak için ne gibi önlemler alınması gerekir.

i) Hangi yaşa kadar bu balıklardan yavru üretilebilir. Bu oldukça önemli bir konudur. çünkü bir yetiştirici, bir balıktan hangi yaşta ve yapıda yavru alarak üretime başlayabileceğini, hangi yaştan sonra bu balıklardan yavru almaya çalışmanın olum sonuçlar verebileceğini bilme zorunluğundadır. Genellikle bir çok balık daha çok genç iken ve cinsel olgunluğa yarı ulaşmış iken döl verebilir ve bunlardan yavru elde edilebilir. Fakat çok genç yaşta kendisinden yavru alınan genç damızlık iyi gelişemez veya iyi gelişmesi engellenmiş olur. Böylece ileride iyi bir damızlık olabilecek balık harcanmış olur.

 

k) Elde edilen yavrular nasıl ve ne ile beslenecektir. Balık üretmek isteyen kişilerinen çok sıkıntı çektikleri konulardanbir tanesi de budur. Pek çok amatör balıkçılar başarı ile yumurta ve bunlardan yavru ürettikleri halde yemleme de başarılı olamadıkları için elde ettikleri yavrular ölümden kurtulamamışlardır. Çünkü genel olarak pek çok balığa ait yavruların beslenmesi birbirine benzer ise de bazı küçük ayrıntılar yetiştirmede başarılı veya başarısız olmayı önemli şekilde etkiler.

 Yukarıda sıralamış olduğumuz sorulara herhangi bir balık türü için cevap verebildiğimiz zaman, yapılacak çalışmalarda başarılı veya başarı oranın yüksek olacağı söylenebilir.

  AKVARYUMDA RESIM ÇEKME

Akvaryumda balık yetiştirenler. sahip olduklan bazı çok güzel balıkların resmini çekmek isteyebilirler. Genel olarak akvaryumda resim çekmek kolaydır. En önemli konu iyi ekipmanlara sahip olmaktır. Resim çekmek için gerekli malzemeyi, iyi bir fotoğraf makinası, ayağı, flaş ve irtibat kabloları olarak belirtebiliriz. Günümüzde piyasada satılan pek çok reflex fotoğraf makinaları ancak 40-50 cm. mesafeye kadar resim çekebilmektedir. Bu uzaklık iri yapılı balıkların resmini çekmek için çok uygundur. Eğer lepistes plati gibi küçük yapılı balıkların resmi çekilmek istenir ise kamera önüne bir yakınlaştırma merceği koyma zorunluluğu doğar. Akvaryum camının önünden resim çekmede dikkat edilmesi gereken en önemli konu merceğin akvaryum camına tam bir paralellikte tutulmasıdır. Eğer kamera eğri tutulur ise camda meydana gelecek kırılmalar resmin kalitesini oldukça bozar. Bu amaçla fotoğraf makinasının ön kısmına takılacak bir lastik koruyucu makinanın cama paralel olmasını sağlıyacağı gibi dıştan gelecek ışıkları da tutarak resmin daha iyi çıkmasıni sağlar. Ayrıca bu lastiğin cama dayanması ile makina elde tutulduğunda çekim sırasında sallanmayı da önler.

Akvaryumdan resim çekmede flaşla ışık asla önden verilmez. Bu şekilde resim çekildiğinde camda meydana gelen, yansıma nedeni ile resim çoğunlukla bozuk çıkar. Bu nedenle resimde görüldüğü gıbı ışık akvaryumun üst kısmından verilir. Eğer bir tek flaş kullanılacak ise flaş üst kısımda akvaryumun önüne doğru kurulur. Makina ile flaş birbiri ile aynı hizada tutu
lur. Eğer bir akvaryumun tüm iç kısmını çekmek veya balığın arkasındaki dekorun tam olarak çıkmasını istiyor isek ikinci bir flaş resimde görüldüğü gibi yerleştirilebilir. Tek bir flaş kullanıldığında genel olarak balığın arka zemini siyah olarak çıkar. Çift flaş kullanıldığında ise arka dekor tüm renkleri ile resimde görülür. Eğer bir flaşınız var ve arka zemininde görülmesini diliyor iseniz flaşı akvaryumun orta yerine koyarak deniyebilirsiniz. Fakat balık flaşın ön kısmında kalarak çekilince bazı gölgelerin resmin kalitesini bozma durumları da ortaya çıkabilir. İyi bir resim İçin flaşın resmi çekilen balığın 10-15 cm. önünde olması yararlı olacaktır.

Günümüzde resim çekilmesinde artık film ile çekimler yok olmuş durumdadır. Elektronik çekimler çok başarılı ve pratik olarak herkes tarafından kullanılabilir durumdadır. bu nedenle nerede ise her cep telefonunda bulunan kameralar ile bile çekim yapmak mümkündür. Ama yine de profesyonel çekimler için kaliteli makinaların kullanılması daha başarılı sonuçlar alınması için gerekli olduğu inancındayız.

  Eskiden daha çok film çekilerek resim alınırdı. Bir bilgi olarak bu konuda ki bilgilerin kalmasında mahsur görülmedi. Çok yakından resim çekileceği için kullanılacak filmlerin 25 asa dolaylarında olması gerekir. Bir çok flaş 1 metreden daha yakın çekimler için önerilmez. Bu durumda 80-100 asalık film kullanma çok kötü sonuç verir. Kullanılacak zaman ve objektif konusunda çeşitli öneriler yapılabilir, Fakat kendi deneyleriniz ile sahip olduğunuz flaş ve kamera İle en iyi çekim yapabileceğiniz hız ve zamanı kendiniz bulmalısınız. Bu nedenle tüm çekimlerinizi kaydetmeniz en doğrusu olacak ve bu kayıtlarınız ileride size rehber olacaktır. Fakat, kaba bir bilgi olarak, eğer kullandığinız flaş 35-40 (guide nurnmer'a) numara ve film 25 asa ise ve tek flaş kullanıyorsanız 20 cm. uzaklıkta f 16,25-30 cm. uzaklığa f11 , 30-45 cm. ise f n, 50-60 cm ise f 5,6 'ya ayarlamak lazımdır. Eğer 50 asa film kullanılacak ise f 16 yerine f 11, diğer bir ifade ile 1 kademe düşük objektif açıklığı kullanılır.

      Resim çekmede önemli konulardan biride resmi çekilen balık ile birlikte çekilecek olan görünüştür. Pek çok güzel çekilmiş balık resminde, arka fonun iyi planlanmaması nedeni ile zevksiz bir görünüş verdiği bilinen durumlardandır. Fakat, balığın resmi güzel bir bitki, taş veya ağaç dalları arasında alınır ise resmin görünüşü daha da güzellişir. Özellikle balığın doğadaki yaşamına benzer bir akvaryum ortamında alınması daha başarılı sonuçlar verecektir. Akvaryumun arka camının önüne de açık mavi renkli kâğıtlar konulması da resim zemini için yararlı olabilir.

Resim çekiminden önce akvaryum camının iyice temizlenmesi iç camdaki yosunların kazınması elbetteki ihmal edilmeyecektir. Ayrıca resim çekme anında hava tertibatı durdurulmalıdır.

Sonuç olarak iyi bir resim çekebilme elbette resmi çekilen balığın çok güzel, parlak ve canlı olmasına bağlıdır. Çünkü iyi bir balığın resmini çekmeden iyi bir resim elde etmek elbetteki mümkün değildir.

 


 SU

Genel olarak tüm akvaryumlar için ideal bir su önermek mümkün değildir. Çünkü her balık ve her su bitkisinin kendine özel su istekleri vardır. Ama bir akvaryumda birbirlerine benzer koşullarda yaşıyan balıklar konulduğunda su bakımından bir problem çıkmaz. İleride her balık türü için su özelliklerine kısaca değinilmeye çalışılacaktır. Yeni başlayanlar için şu konu belirtilebilir ki genel olarak içilebilen normal sular çoğunlukla bir çok akvaryum balıkları için uygundur.
Pınarlardan elde edilecek sular bu amaçla kullanılabilir. Yakınında lağım olan kuyu suları kullanılmamalıdır. Şehir şebekesi sularıda kullanılabilir. Yalnız çok klorlu oldukları zaman balıklar için zararlı olma olasılığı da vardır. Bu nedenle şehir şebekesinden alınan su kullanılacak ise bu suya balık bırakmadan önce mutlaka bir kaç gün bekletrnek gerekir .Böylece sudaki klor uçarak su kullanılabilir hale gelecektir. Para bakımından bir problem olinayacaksa evlere damacana ile satılan içme suları akvaryumlar için çok iyidir. Kimi kitaplarda damıtık su önerilir ise de ülkemiz, bakırnından zordur ve özel yetiştirme amaçları dışında damıtık su kullanma yoluna gidilmesi de gereksizdir. Kimi durumlarda dinlendirilmiş yağmur sulan da akvaryumlar için çok uygundur.
İçme sulan genellikle kalsiyum ve magnezyum içerirler. Birçok tropikal akvaryum balıkları da bu maddeleri içeren sularda rahatça yaşarlar. Bu tür sulara sert sular denir. Bir su içerisinde bu maddelerin miktarı arttıkça su sertleşir. Su ilminde suyun bu özelliği veya sertliği çeşitli derecelerle belirtilir. Örneğin Fransa'da fransız sertlik birimi kullanılır ve dünyada en çok bu birim ile sertlik derecesi belirtilir. Fransız sertlik derecesinin birimi100 000 kısım suda eriyen 1 kısım kalsiyum olarak 1 derece kabul edilir. ingiliz sertlik biriminde ise, bir galon suda eriyen kalsiyum karbonat miktarı esas alınır. Amerika 'da ise aynı ingiliz sistemi kullanılmakta beraber. ingiliz galonu ile amerikan galon 'u farklı olduğundan birimler de farklı olmaktadır. Bu açıklamalara dayanarak 100000 de 10 kalsiyum içeren sular yumuşak su olarak belirtilir ve bu sular akvaryumlar için iyidir. Eğer 100000 de 20' den fazla kalsiyum var ise bu sular akvaryumlar için uygun değildir. Eğer bu sulardan kullanma zorunluğu var ise bu suya bir miktar saf su veya yağmur suyu ilave edilerek yumuşatmak gerekir. Ayrıca bu tür suları kaynatarak kullanmak da sertliğin düşmesine neden olduğundan uygundur. Kaynatılarak kullanılan suların soğuduktan sonra 8-10 saat bekletildikten sonra akvaryumlara alınması lazımdır.Su sertliğinin tayini kimyasal yol ile oldukça basittir. 100 cm3 suya bir kaç damla Penolftaliyn damlatılır. N/W' luk Hcl ile titre edilir. Harcanan her cm3 N/I0'Iuk Hcl 1 SBV sertlik demektir. 1 SBV değeri 5 ile çarpılınca Fransız sertliği değeri 2,8 ile çarpılınca ileriki yazılarımızda OH ile belirteceğimiz Alman sertliği birimi çıkar. O ile 4 arası OH sertliğindeki sular yumuşak 4 ile 10 OH arası sular orta yumuşak LO OH'dan yüksek sular sert sular olarak tanımlabilir. 15- 18 OH' dan sert sular bir çok akvaryum balığı için uygun değildir.
 
Akvaryumlarda su kullanıldıkça buharlaşır, Buharlaşma sonucu akvaryuma yeni su İlave etmek gerekir. Yaptığımız gözlemler kaloriferli bir oda da 80-100 litrelik bir akvaryumda iki hafta içerisinde 8-10 litre suyun buharlaştığını göstermiştir. Eğer her seferinde biraz sert olan çeşme suyu ilave edildiğinde 3-4 ay içerisinde suyun sertliği akvaryurnda iki misline çıkacaktır. Bunu önlemek için İlave edilen suyun yumuşak memba suyu, saf su, yağmur suyu veya kaynatılmış su olması yararlı olabilir. Bunlar çoğunlukla pratikte yapılamadığı için, akvaryum suyunun 1/3'ünü ayda bir değiştirmek yararlı olacaktır. Yeri gelmiş iken önemle belirtmek gerekir ki, akvaryumların suları olur olmaz değiştirilip durulmaz. Bir akvaryum suyunun tümünü bir defada temizliyorum diye değiştirivermek kadar uygunsuz ve tehlikeli bir durum yoktur. Hatta akvaryumlarırı çok kirlendiği hallerde bile su değiştirmek düşünülür ise suyun yarısından fazlası değiştirilmemeli ve eski suyun yarısı mutlaka akvaryumda kalmalıdır. Ayrıca akvaryum iyi bir şekilde kurulduğu takdirde suyun kirlenmediği ve doğal dengenin akvaryum içerisinde çok dengeli olduğu görülecektir. Ayrıca ani su değişmeleri nedeni ile bazı hassas balık türlerindeani ölümler görülebilir.
       Isı bakımından çok farklı su ilave edilmesi veya balıkların su sıcaklığı farklı olan bir ortama alınması da ölüme neden olabilir. Bu nedenle akvaryum balıkları ile uğraşanların az çok su kalitesi ile ilgili kimi fiziksel ve kimyasal olaylar hakkında azda olsa bilgi sahibi olmalarında yarar vardır.
pH derecesinin ölçülmesi özel gereçler gerektirdiğinden pratikte pek kullanılmayabilir. Son yıllarda pH ölçülmesi için küçük elektronik aygıtlar geliştirilmiştir. Ama ülkemizde bunların fiatları oldukça yüksektir ve amatör akvaryumcular için gereksiz olduğu söylenebilir. pH ölçümünde kullanılan basit turnusol kâğıtları varsa da bunların temini bile son yıllarda ülkemizde zorla şmış tır. Zaten akvaryumculuğa ilk başlayanların bu konular ile pek ilgilenmemeleri en doğrusudur.
Çeşitli dış ülke kitaplarında pH derecesi değişmiş olan suların nötr hale getirilmeleri için kimyasal yollar önerilmektedir-Drneğin pH derecesi düşmüş ise suya kalsiyum ilave edilerek pH'ın yükseltilebileceği belirtilir. Ama amatörler için en emin yol suyun asitlik ve alkaliliğinde bir değişme olduğu saptanır ise, en kolayı suyun 1/2'sini değiştirmektir. Bu yol her türlü kimyasal madde ilavesinden daha uygundur.
Her ne kadar akvaryum suyunun tümünün değişmesinin uygun olmadığı yazılmış ise de, bu durum normal durumlar için geçerlidir. Eğer akvaryumda bir hastalık çıkmış ise suyun hepsini değiştirmek gerekebilir. Bu durumda balıklar ve tüm gereçler dezenfekte edildikten sonra mecburiyet olduğu için yepyeni su ile çalışılabilir. Bunu zorunlu durumlar tayin edecektir.
Bütün bu bilgiler özetlenecek olur ise başarılı bir akvaryumculuk için su bakımından şu öneriler getirilebilir.
 
a)      Temiz su kullanın
b)      Su sıcaklığını sabit tutmaya çalışın
 c)      Yemlemeyi hiç bir zaman aşırı yapmayın
 d)      Dinlendirilmiş su kullanın
d)     Klorlu suyu havalandırarak (bekleterek) kullanın
e)      Tüm akvaryum suyunu değiştirmeyi denemeyin.
f)       Ayda bir 1/3-1/4 'ünü değiştirme yeterlidir.
g)      Fazla balık koymayımz
k)      Olur olmaz ilaç ve kimyasal madde kullanmayın 
j)      Bitkilendirme de ölçülü olsun;
 
          Bu kitap içerisinde suyun kimyasal yapısı üzerinde uzun uzun durmaya gerek yok inancındayım. Benim burada üzerinde durmak istediğim konu daha çok amatör yetiştiricilerin başardı olabilmek için su kalitesini etkileyen basit konular hakkında biraz bilgi bulabilmeleridir. Özellikle yavru üretimi konusunda başarılı olabilmek için her balık türünün yavru bıraktığı veya yumurtladığı su ortanunı bilmede zorunluk vardır. Bu konulara her balık türü hakkında bilgi verilirken değinilmeye çalışılacaktır.
 
Suların balıkların yaşamı için uygun olup olmadığını bildiren bir ölçüde suyun pH derecesidir. pH derecesi sudaki serbest hidrojen iyonlarına bağlı olarak suyun alkalilik ve asitliğini belirtir. pH O ile 14 arasında değişir. Bu değerlerin tam ortası olan 7 değeri'de suyun nötr halini belirtir. Diğer bir deyiş ile 7 pH derecesinde olan bir su ne asit ne de baz özelliği gösterir. Asit sular 1’den 7'ye, alkali sular da 7'den 14'e kadar derece alırlar. Genel bir ifade olarak balıklar için uygun olacak sular, nötr suya yakın 6 ile 8 pH derecesi arasındaki sulardır. Ama akvaryumlarda bazı balıklar için istenen özel durumlar hariç en uygunu 6.8 ile 7.2 arasında olan sulardır. Yumurtlayan balıklar için az asit 6.5 ile 6.9 arası suların daha uygun olduğu söylenebilir. Diğer bir ifade ile az asitli sularda yumurtlama daha çabuk olmaktadır. Buna karşılık pek çok doğurgan balık yumuşak alkali sulardan hoşlanır. pH değeri 7.5 dolaylarında olan sularda daha kolay yumurtlarlar. Bazı balıklar ise özel olarak çok asitli su isterler. Örneğin Caposta hulaicerti türü balıklar 4.5-5 pH dereceli çok asit sularda ancak rahat bir yaşam ortamı bulabilirler.
 
 
AKVARYUMLARIN HAVALANDIRILMASI VE SUYUN FiLTRE
EDİLMESİ
Akvaryumculuğun çok yaygın ve başarı ile uygulanmasında modern akvaryum hava pompalarının ucuz olması çok büyük katkılarda bulunmuştur. Balıklar su içerisinde erimiş halde bulunan oksijenden yararlanarak yaşamlarını sürdürürler. Su içerisinde oksijenini erimiş olarak bulunması ancak suyun hava ile temas etmesi halinde mümkündür. Genel olarak akvaryumların içindeki suyun hava ile temas eden üst düzeyinde bu alış veriş az miktarda olur. Hatta akvaryunıda az miktarda balık var ise yüzeysel havalanma ile suya geçen oksijen miktarı yeterli olabilir. Eski yıllarda bu havalandırmamn fazla olabilmesi için geniş yüzeyli yayvan akvaryum örıerildiği de olur idi. Günümüzde ise ucuz ve bol miktarda hava verebilen hava pompaları piyasada bol olarak bulunmakta ve oldukça ucuza pazarlanmaktadır.
Hava pompaları ülkemizde genel olarak titreşimli olarak imal edilmektedir. Dış ülkelerde ise pistonlu veya devamlı döner fanlı şekilde imal edilenleri de vardır.
Hava pompaları hangi sistemle çalışırsa çalışsın sessiz olarak hava verenleri seçilmelidir. Ülkemizde bulunan hava  pompalannın genellikle yeterli oldukları söylenebilir. Eğer çok gürültülü çalışıyor ise bazı ayar bozukluklan var demektir. Tamir ve ayarları da oldukça kolaydır. Motoru asmak veya alt kısmına küçük bir sünger koymak sessiz çalışmasında yararlı olabilir.
Hava pompalarının mümkün ise akvaryumdan biraz yüksek bir yerde tutulması önerilir. Bundan amaç motorda herhangi bir arıza olduğu zaman hava borusundan geçebilecek muhtemel bir suyun motora girerek zarar vermesini önlemektir.
Havalandırmanın akvaryumda iki yararı vardır. Bunlardan birincisi suya oksijen vermesidir. Ayrıca havanın itici gücü ile su içerisinde devamlı bir sirkülasyon yağlıyarak akvaryum içi su durumunun her tarafta aynı olmasını sağlar.
AKVARYUMA HAVA NASIL VERİLiR
Hava pompasından çıkan hava borosu önce bir hava çeşmesine bağlanır. Çeşmeden eğer akvaryurnunuz 60-80 litrelik normal bir hacimde ise 2 adet çıkış yeterli olacaktır. Bu çıkışlardan biri hava taşına, diğeri ise bir temizleyici filtreye bağlanır.
 
HAVA TAŞI İLE VERİLEN HAVA NASIL OLMALI
 
Kullanılan hava taşlarının mümkün olduğunca orta incelikte hava veren yapıda olmaları lazımdır. Suyu çok karıştırarak iri kabarcıklı hava veren taşlar iyi değildir. Hava taşları çok çeşitli yapıda imal edilmektedirler. Bu konuda sizlere en iyi yardımcı olacak kişi güvendiğiniz bir akvaryumcu olacaktır.
 
Akvaryuma verilen havanın suyun hareketini sağlamasıile sağlanan kazanç esas olarak suda bulunan ve balıklara zararlı olan C02 ve diğer gazların uçmasına da yardımcı olur.
 
Hava taşı genel olarak akvaryumun dip kısmına konur. Arzu edilen zevke göre akvaryumun ön veya arka kısmına yerleştirilir. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki çok ince hava veren taşlar her ne kadar en iyisi gibi görünürse de güçleri azaldığmdan suyun sirkülasyonununda etkileri azalmaktadır.
Bu nedenle orta ince hava veren taşlar tercih edilmelidir, 60-70. litre hacmindeki bir akvaryuma dakikada 30-40 cm3 hava verilmesi yeterli olmakla beraber, verilen hava miktannın var olan balık sayısı ile ilgisi çok fazladır. Bu miktar hava ise normal küçük bir pompa ile sağlanabilmekte olduğun
dan daha derin ve geniş hesaplaınalara girmenin pek gereğiolmadığı inan-
cındayım.   .
 
 
 

 

DİGER HAVALANDIRMA YÖNTEMLERİ VE FİLTRE SİSTEMİ
İLE BİRLiKTE KULLANILMASI
Su içerisine verilen hava, sudan çok hafif olduğundan hemen su yüzeyine çıkar. Eğer hava 1 cm. kadar çaplı bir borudan şekillerle gösterilen örneklerdeki gibi verilecek olur ise hava kendisi ile birlikte alttanaldığı suyuda yukarı doğru taşır ve üstten bir çeşme gibi su verir. Böylece alttaki suyu çekerek üste verdiği gibi boru içinde su hava ile yükselirken ayni zamanda da havalanmış olur. Bu prensipten yararlanılarak çeşitli filtrasyon sistemleri kurulabilir.
 
YÜZEY FİLTRELERİ:
 
Bazı akvaryumcular hava yardımı ile aldıklarısuyu akvaryumun üst kısnunda yüzen ve iç kısmı kum, pamuk veya sünger ile kaplanmış olan delikli bir kaba verirler. Böylece süngerden veya pamuktan geçen su temizlenmiş olur. Bu sistemin yararı suyun kendi cazibesi ile süngerden veya pamuktan geçmesidir. Böylecedaha iyi temizleme mümkün olabilir isede pamuk veya
süngerin sık sık temizlenmesi veya değiştirilmesi zorunluluğu vardıf.Çünkü pamuğun veya süngerin kitlenerek tıkamnası ile kaptakisu taşabilir ve bu
kez daha önce birikmiş olan pislik tekrar akvaryumageri dönebilir
 
DİP FILTRELERİ:
 
Akvaryum içindeki suyun devamlı şekilde alttan filtreederek kullanılması oldukça sıhhatli ve emin biryoldur. Bu işlem yine havanın sudan hafıf
olması prensibinden hareket ederek çalışır. Şekilde verildiği gibi akvaryum dip kısmında su akımının serbest olmasını sağlıyacakşekildedelikli ve oluklu plaka yerleştirilir (1). Üst kısmına isekum konulur (2) Alttan suyu alması için konulan boruya ise hava taşı yerleştirilir.(3) veya bu boruya yandan ince .plastik hortumile hava verilir;Bu durumda verilen hava ile birlikte borudan yukarıyasuçıkacaktır (4). Bu su alttançekildiği için (5) ayın anda akvaryumdaki su kumu geçecek (6)ve aynı zamanda dasüzülerek alt kısma geçecektir. Böylece devamlı bir filtrasyon ve sirkülasyon sağlanarak akvaryum suyunun devamlı oksijenli ve temiz olmasi sağlanmış olur.
 
Bu sistemin en önemli yararlanndan bir tanesi de temizlemede biyolojik konuların da etken olmaya başlamasıdır. Akvaryumda zararlı olan maddelerin bir kısmı artık yemler ile balıkların bıraknuş olduklan dışkılardır. Bunlar zamanla çürüyerek su ortamının bozulmasına neden olurlar. Halbukidipteki kumların veya çakılların yüzeyinde oluşacak bakteriler bu zararlı artıkları özellikle Nitrat, Nitrit gibi gazları parçalıyarak Azota (N) kadar indirgerler. Böylece fiziksel temizleme yanında biyolojik temizlemeninde yardımı ile sağlıklı bir ortam yaratılmış olur. Özellikle deniz balıklarının yetiştirileceği akvaryum larda bu sistemin çok yararlı olacağım yeri gelmiş iken belirtmek isterim. Her ne kadar sistem ile hava veriliyor ise de ayn bir havalandırına taşı ile suya hava verilmesideek olarak yapılabilir.
 
Bu sistemin bir tek mahzurlu yam bitki gelişmesinde bazı önemsiz aksaklıklar yaratmasıdır. Çünkü dip kumu içerisinden devamlı su süzülmesi
olacağından bitki köklerinde devamlı bir yıkama söz konusu olur. Bu durum bazı bitkiler için olumsuz etkilerde bulunabilmektedir. Fazla miktarda bitki yetiştirmek isteyen akvarvumcular akvaryumun sadece yan kısmına süzgeç kurarak diğer kısmını devre dışı bırakabilirler. Böylece kök gelişmesi fazla olan bitkilen bu kısma dikilerek bu mahsur önlenmişolur
 
Çeşitli filtre Örnekleri:
 
Bu resimlerde verten filtrelerde sünger içinden geçen boruya hava verilince bu hava kendisi ile birlikte bir miktar su çeker.Busukenardaki süngerden geçmek zorundadır. Bu durumda süngerden geçen su içerisindeki tüm piıiikleri sünger üzerinde bırakır. Böylece su devamlı olarak temizlenmiş ve havalanmış olur. Bu tür filtrelerin çok çeşidi türleri piyasada bulunmaktadır.
 
Bazı akvaryumcular kum filtresinin alt kısmına cam pamuğu, aktif kömür tozu veya sünger koyarak filtrasyonun daha hassas çalışmasını düzenleyebilirler. Böylece çok berrak bir su kütlesi elde etmek mümkün olabilir.
Ayrıca suyun pH'sını belirli bir düzeyde tutmak için kristal halinde kimyasal maddeler kum içine konularak düzenleme de yapılabilmektedir.
Dip filtresi kullanılan akvaryumlarda üstten bir Su akışı ve devamlı dipten hafif bir emme mevcuttur. Bu nedenle akvaryum içerisindeki pislik devamlı dipte belirli kısımlarda toplanır. Bu pisliğin, bir hava süpürgesi yar-
dımı ile alınması yoluyla temizlik kolayca sağlanmış olur.
SU POMPALARI
Dış ülkelerde büyük akvaryumlarda bazen su mo tomomplarının kullamldığı görülür. Özellikle balık sayısı çok olan büyük akvaryumlarda suyun temiz tutulması için suyun süratle devri ve filtrasy onu gerikir. Bu gibi du
rumlarda akvaryumun suyu motopompla dıştaki büyük bir filtreye alınarak temizlerıir ve tekrar akvaryuma verilir. Özellikle akvaryum ile temizleyici ünite arasındaki seviye farkı yüksek ise mutlak olarak su pompası kullanılması icap eder. Çünkü hava ile su sevkedilen sistemlerde hava ile suyun sevki ancak iki sistem arası seviye farkının 20-25 cm. kadar olduğu düzenlerde yararlı olur. Daha fazla seviye farkı var ise hava ile su sevki için güçlü hava motoru gerekecektir. Farklı seviyelerde kurulan akvaryum ve temizleme düzeni arasında su alış-verişinde sifon sistemi kullanılıyor ise motor durması esnasında sifonun bir yerden diğerine su boşaltma tehlikesini önliyecek tedbirlerin mutlak olarak alınmış olması gerekir. Büyük akvaryumlar konusundaki bilgiler deniz akvaryumları kısmında 'daha detaylı olarak sunulmuştur.