Site açılış tarihi: 27 kasım 2012
Geçen ayki Günlük ort. ziyaret: .. 174
Ay içinde en yüksek ziy sayısı: .242
Geçen ayki ziyaretçi sayısı: . 5234 (Mayıs 2023)
Toplam ziyaretçi sayısı: 852 224

Kitaplar » Akvaryum Balıkları Ansiklopedisi » Köpük Yuva Yapanlar Bilgi Demeti



rESİM: Bal gromi (Colisa chuna)


       BAL GROMİ  (Colisa chuna)


       Hindistan orijinlidir. Akvaryumlarda yetiştirilmeye 1970'li yıllarda başlanılmıştır. Çok güzel görünüşlü bir balıktır. Oldukça çekingen ve ürkek- tir. Bu nedenle içi boş bırakılmış ve iyi bitkilendirilmemiş veya dekore edilmemiş akvaryumlarda rahat edemezler. iyi bitkiendirilmiş akvaryurnlardan hoşlanırlar. Ayrıca saklanacak yer bulamadıkları akvaryumlarda renkleri soluklaşır ve donuklaşır. Bitkilerin bololduğu bir akvaryuma konulunca renkleri belirgin ve parlak bir duruma gelir. Dişinin sarı rengi daha da koyulaşır. Yüz hizasından kuyruğa kadar vücutlarından daha koyu sarı bir banta sahiptirler. Erkeklerin boğaz ve karın kısmı üreme zamanında koyu mavi bir renk alır. Sırt yüzgeci portakal rengine çalar.


       8-10 litrelik akvaryumlarda bile üretilebilirler ise de 20-25 It.lik akvaryumlar daha uygundur. Diğer labirentli balıklarda olduğu gibi akvaryumun üst kısmı mutlaka örtülmelidir. Su konusunda pek duyarlı değildirler. Üretim için suyun yüksekliği 10 cm. tutulur. Su sıcaklığı ise 26-27 C olmalıdır. Dip kısma çakıl konulur ve biraz bitkilendirilir. Fakat akvaryumun bir tarafı bitki konulmadan boş bırakılır. Çünkü balıklar bu kısımda köpükten bir yuva oluşturacaklardır. Bu balıklar ürkek huylu olduklarından akvaryumun etrafı bir kağıt ile (gazete ile) kapatılır ise daha olumlu sonuç alınır. Bu zaman akvaryumun bir lamba ile aydınlatılması uygun olacaktır.


         Balıklar üretim için akvaryuma alınmadan önce iyi bir besleme ile kondisyon kazandırılırlar. Bunun için Artemia salina, Tubifex, su piresi gibi canlı yemler en uygunudur. Dişinin karın yapısı yuvarlak bir hal alınca erkek balık birgün önceden üretim akvaryumuna alınır. Böylece akvaryuma alışması sağlanmış olur. Erkek akvaryuma alınınca eğer iyi şekilde kondisyon kazandırılmış ise kısa süre sonra hava kabarcıkları ile köpük yapmaya başlar. Bir süre sonra erkek dişiyi köpüğün altına çekmeye çalışır. Erkek dişinin vücudunu kıvrılarak sarar ve bu sırada yumurtalar bırakılır ve erkek tarafından yumurtalar döllenir. Yumurtalar sudan daha hafiftir. Bu nedenle su yüzeyinde yapılan köpük arasında serbest olarak kalabilirler. Yumurtlama aralıklar ile, yumurtalar tükeninceye kadar devam eder. Yumurtlamanın bittiği dişinin hareketsizliği ve erkeğe karşı olan ilgisizliğinden anlaşılır. Dişi hemen akvaryumdan alınır. Erkekse bozulan köpükleri tamir eder. Yavruların çıkışı 1.5-2 gün sonra olur. Yavrular yumurta sarıları tükeninceye kadar hava kabarcıkları içinde 2 gün kadar kalırlar. Bu dönemden sonra yemlenmeye başlanır. Bu dönemde bir çok balık yavrusunda olduğu gibi en ideal yem infusaria'dır. iyi haşlanmış yumurta sarısı da iyi bir yem olur. Havalandırma çok hafif yapılır. Yavrular yüzmeye başlayınca erkek de akvaryumdan uzaklaştırılır. Yavrular çabuk gelişirler. 2.5-3 cm 'ye ulaşınca döl vermeye başlayabilirler.



Cüce gromi (colisa lalia)


 

        CÜCE GROMİ (Colisa lalia)


      Hindistan ve Bengal'de bitkilerin bol olduğu nehirlerin doğal bir balığıdır. Gromi türleri içerisinde en güzellerinden bir tanesidir. Ülkemizde
de çok sevilen mükemmel bir akvaryum balığıdır. Diğer balıklar ile beraber aynı akvaryuma konulduklarında biraz çekingen davranırlar. Bu nedenle müstakil akvaryumlarda tutulmaları daha iyi olur. Yemlenmelerinde biraz duyarlıdırlar. Kurutulmuş tubifex ununu iştahla yerler. Ara sıra canlı yem verilmesinde yarar vardır. Labirentleri yardımı ile havanın oksijeninden yararlanma özelliğine sahiptirler.


      Gromi türleri içerisinde en küçük boylu olanlarındandır. Erkekler 4, dişiler ise 5 cm.ye ulaşabilirler. Erkeğin vücudu dişiye oranla daha renkli
ve parlaktır. Vücut üzeri dikine hatlar ile kaplıdır. Parlak açık mavi zemin üzerine kırmızı üçgenimsi şekillerden oluşan bant balığa çok güzel bir görünüş verir. Bu bantlar tek yüzgeçler olan kuyruk sırt ve anal yüzgeçleri üzerinde de devam eder. Boğaz kısmı ve karın bölgesi çivit mavisi rengindedir. Dişiler daha soluk renklidirler Grimsi gümüşi renkli olan vücut, dikine mavi hatlara sahiptir. Göğüs ve karnı mavi beyazdır.


      Konuldukları akvaryum 40-50 It.lik, iyi bir şekilde yüzer bitkiler ile donatılmış ve güneşlik bir yere konulmuş olması lazımdır. Çakıllarla koyu
bir zemin oluşturulur ise balığın vücut renkleri daha iyi bir şekilde ortaya çıkar. Normal çeşme sularında kolayca yaşayabilirler. Su sıcaklığı 24- 28 C arasında olmalıdır. Labirentli balıklardan olduğundan akvaryumlar havalandırılmasa bile rahatça yaşayabilirler.

      Üretim için bir yaşlı balıklar seçilmelidir. Kondisyon kazanmaları için iyi bir  şekilde yemlenmelidirler. Bu yemlemenin başarılı olduğu, dişilerin karnının şişmesinden, erkeklerin ise renklerinin parlaklaşmasından anlaşılır. kşam üzeri erkek 40-50 It.lik bir akvaryum alınır. Akvaryumun iyi bir şekilde bitkilendirilmiş olması yararlı olur.
 
      Su yüksekliği 12-15 cm. tutulur. Suyun 1 gün dinlendirilmiş olması uygun olur. Akvaryumun güneş alan bir yere kurulması lazımdır. Böylece alg
yetişmesi kolaylaşmış olur. Erkek hava kabarcıkları ile bir yuva yapmaya çalışır. Ertesi gün dişi de akvaryuma ilave edilir ve dişinin de bu
yuva yapımına yardımcı olduğu görülür. Bu yuva bitkilere tutunarak yapıldığından akvaryumda yüzer bitki bulunması şarttır. Bu yuva 5-10 cm. çaplı
olabilir.

 

        Yumurtlama bu köpükten yuva içine yapılmaya çalışılır. Eğer dibe düşen yumurta olur ise erkek hemen bunu ağzı ile alır ve köpük içine yerleştirir. Yumurtlama bitince dişi akvaryumdan uzaklaştırılır ve erkek yalnız bırakılır. Bir yumurtlamada 100-125 yumurta bırakılabilir. ilk gün içerisinde yavrular çıkar. ilk günler küçük infusaria yavrular için en uygun yemdir. ilk günler çok küçük olan yavrularda önemli miktarda ölüm görülebilir. Akvaryumun güneş alması yavrular için yararlı planktonların üremesini sağlar.

 




Üst:Colisa labiosa Alt:Colisa Fasciata)


 

       KALIN DUDAKLI GROMİ (Colisa labiosa)


       Hindistan ve Burma orijinlidir. Uysal bir balıktır. Ülkemize de ithal edilmiştir. Diğer balıklar ile akvaryumda uyumlu bir şekilde yaşayabilirler. Kuru ve canlı yemlerin her ikisini de severek yerler. Ortalama 7-8 cm., bazen 10 cm. boya ulaşabilirler. 25-26 C su sıcaklıklarından hoşlanırlar. Biraz çekingen karakterlidirler. Bu nedenle yetiştirildikleri akvaryumlarda bol bitki bulunması, dolayısı ile saklanabilecekleri bir yer olması yararlı olur. Eğer saklanacak yer bulamazlar ise sinirli bir davranış içerisine girerler.

        Vücutları genelde kahverengi olup boydan boya mavi bir bant ve dikine 6 ile 8 arasında koyu bantlara sahiptirler. Sırt yüzgeci mavi olup üzerinde portakal renginde benekler vardır. Korktukları veya heyecanlandıkları zaman boyun altı ve karın kısımları koyu menekşe rengi alır. Dişi erkekten daha soluktur ve yüzgeçleri renksizdir.


.
       Üretimi en kolay olan gurami türlerinden bir tanesidir. Üretim için kullanılacak akvaryum 40-50 litrelik olmalı ve su yüzeyinde duran bitkilerle donatılmalıdır. Su yüksekliği 15 cm. tutulur. Suyun rengi biraz yeşile çalar ise başarı şansı artar. Bunun için kullanılan su bir-iki gün kadar güneşlik bir yere bırakılır ise alg üremesi ile su yeşilimsi bir renk alacaktır.

 

       Akvaryuma önce akşam üstü erkek balık bırakılır. Diğer günün sabahında ise dişi konulur. Dişinin akvaryuma konulması ile birlikte erkeğin heyecanlandığı ve renginin hemen koyulaştığı hissedilir. Erkek bir süre dişiyi kovalar ve köpükten yuva kurmaya başlar. Sonra dişi köpük altına gelir bir miktar yumurta bırakır ve erkek tarafından bu yumurtalar hemen döllenir. Bundan sonra yere düşen yumurtalar varsa balıklar bunları toplayarak köpüğe yerleştirirler.

 

       Tekrar yumurtlama olur ve böylece yumurtlama saatlerce devam eder. Toplam 600-800 yumurta bırakırlar. Yumurtalar şeffaf, oldukça küçük ve 0.5 mm. çaplıdırlar. Dişi yumurtlamadan hemen sonra akvaryumdan uzaklaştırılır. 48 saat sonra yumurtadan çıkan yavrular oldukça küçük ve saydamdırlar. Yavrular serbest halde yüzmeye başlayınca erkek de akvaryumdan uzaklaştırılır. Yavrulara ilk günler infusaria verilir. Çok az yumurta sarısı ile yemleme infusaria üremesine de yardımcı olacaktır. Akvaryumun üzeri iyice kapatılmalıdır. Daha sonra diğer gramiler gibi beslenirler.

 

       Colisa fasciata aynı gruptan akvaryumlara alınan diğer bir türdür.




Üst: Benekli gromi (Ctenopoma fasciatum)

Alt :Benekli balık (Ctenepoma acutirostre)


       (Ctenapama faseiatum) 


       Kavgacı bir balıktır. Bu nedenle kendilerinden küçük diğer balıklar ile barındırılmaları biraz güç olmaktadır. Batı Afrika orijinli bir balıktır. Su sıcaklığına karşı oldukça hassastırlar. Bu nedenle konuldukları akvaryumlarda sıcaklığın 25-26 °C'den düşük olmaması istenir. Suyun diğer özellikleri bakımından pek duyarlı değildirler. Sıcaklık hariç diğer konularda dayanıklı balıklardır. Labirentleri olmasına rağmen pek gelişmemiştir. 


        Vücutları mavi-yeşil arasıdır. Bel kısımları sarımsı beyazdır. Solungaç kapaklarının üzeri çoğunlukla bakır sarılığındadır. Yüzgeçlerinin rengi ise grimsi yeşilden, soluk kahverengi veya sarıya kadar değişik renklerde olabilir. Karın kuyruk ve sırt yüzgeçleri üzerinde koyu kahverengi benekler ve çizgiler vardır. Üreme zamanında erkeğin mavimsi vücut rengi pas rengi kahverengiye döner. Üreme zamanı yaklaştığında dişinin vücudundaki uzunlamasına olan hat parıltılı altın rengine dönüşür. Bu balık akvaryumcular tarafından pek üretilmez. Üreme şekli aynen Macropodus opercularis (cennet balığı) türünde olduğu gibidir. Aynı gruptan C.acutirostre (Benekli balık) ve C.ansorgii ilgi çeken bir balıktır. 

 

 



Öpüşen grami (Helostome temmincki)


 

       ÖPÜŞEN GROMİ
       (Halastoma temmincki)

      

       Akvaryum balıkları arasında ilgi çeken bir türdür. Ağız ağıza vererek öpüşmeye benzer hareketlerde bulunması öpüşen gromi adı verilmesine neden olmuştur. Hareketli bir balıktır. Yurdumuzda da ilgi çekerler. Bu nedenle ithali yapılmaktadır. Dudakları kalın yapılı ve belirgindir. Cinsiyet ayırımı oldukça zordur. insan eli altında üretilebilmektedirler. Geniş ve iyi bitkilendirilmiş 60-70 cm.den büyük akvaryumlardan hoşlanırlar. 21-28 C su isterler. Güney Doğu Asya'nın balığıdır. Canlı ve cansız yemler ile beslenebilirler.
Gromi balıkları içerisinde Çikolata Gromi (Sphaerichthys osphromenoides), Halkalı Gromi (Colisa fasciata), akvaryumlarda ele alınan diğer balıklardır.




 

       CENNET BALIĞI
     (Macropodus chiensis)

       Yuvarlak kuyruklu bir cennet balığı türüdür. Akvaryumlarda pek yaygın olmamakla beraber son yıllarda bu balığında akvaryumlara alındığı belirtilmiştir.Güney Kore ve Çin orijinlidir. M opercularis türüne oranla daha sakin bir türdür.




        

        CENNET BALIĞI
        (Macropodus cupanus)


        Bu tür biraz daha sivri kuyrukludur. Bu türün iki alt varyetesi olduğu kabul edilmektedir. Bunlardan birincisi Mc.dayi ikincisi ise Mc. cupanus'tur. Bunlardan ikincisi Hindistan ve Seylan'ın kıyıya yakın nehir sularında bulunan bir balıktır. Açık ve koyu kahverengi renklere sahiptirler. Üzerlerinde özellikle vücudun ön kısımlarında parlak hatlar mevcuttur. Sırt ve anal yüzgeçleri erkek balıklarda sivri dişi balıklarda ise yuvarlak yapılıdır. Bu özellik cinsiyet ayrımında yardımcı olur. Üreme zamanında balıkların gözleri siyahtan parlak kırmızı renge dönüşür. MC.dayi alt türü Burma, Seylan, Sumatra ve Vietnam sularında bulunan bir balıktır. Üst kısımları koyu kahve rengi alt kısımları ise açık kahve renklidir. Kuyrukları kuyruk sapından uç kısmına doğru uzanan renkli bir yelpaze açılımı gösterir. Özellikle kuyruk uçlarının sonundaki elektrik mavisi renk çok güzel bir görünüm sağlar.



Macropodus ocellatus


        

         CENNET BALlGI
        (Macropodus opercularis)

       Bu balık Formoza ve Çin'in durgun ve çamurlu derelerinin, pirinç tarlalarının yerli balığıdır. Ülkemizde de tanınır. Günümüzde nedeni pek anlaşılamamakla beraber diğer tür balıklarla çok iyi, uyumlu bir şekilde yaşadığı halde, hemcinsleri ile pek iyi geçinemez ve birbirlerine saldırırlar. Fakat bu saldırmalar ısırma yerine tos vurma şeklinde olur. Çok geniş sıcaklık derecelerine uyum gösterebilirler. Bu nedenle ısıtıcılar ile ısıtılan akvaryumlara konulmazlar ve yaz aylarında havuzlara alınmalarında yarar vardır. Yüksek su sıcaklığı ömürlerini kısaltır. En iyi sıcaklık 18-21 oC dolaylarındadır. Üretim için ise 21-24 "C uygundur.

 

        Çok iştahlı olan bir balıktır. Fazla miktarda kuru yem tüketebilirler. 5-6 cm.'ye erişince yavru üretmeye başlayan bu balıklar 7-8 cm. boya ulaşabilirler. Vücut renkleri çok güzeldir. Kahverengi yeşil zemin üzerinde, birbirini kesen koyu mavi ve metalik kırmızısı renklere sahiptirler. Kuyruk kırmızıdır. Üzerinde yeşil bantlar vardır ve üzerinde mavi noktacıklar bulunan kuyruğun iki ucu oldukça uzamış durumdadır. Sırt yüzgeci geniş ve mavi renklidir. Yan kenarları beyaz ve yüzgeç üzeri beyaz beneklerle kaplıdır. Karın yüzgeci ise mavimsidir.
Balıklar olgunlaşmadan önce cinsiyetlerini ayırt etmek güçtür. Erkekler daha parlak renkleri ve daha uzun yüzgeçleri ile ayırt edilirler. Özellikle üreme zamanında üzerindeki benekler kızıllaşır. Mavi yerler koyulaşır. Vücut bu renkler ile birlikte beliren portakal rengi, zümrüt yeşili renklerle gerçekten muhteşem bir görünüş alır. Üreme zamanında dişiler daha donuktur ve sadece kırmızı bantlara sahiptirler. Bu türün renk bakımından 3 ayrı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar kırmızı, siyah ve albinodur. Albinolar daha uysaldırlar.

 

         Cennet balıkları dayanıklı balıklardır. Kirli çamurlu sularda da yaşayabilirler. Ayrıca havanın oksijeninden yararlanabildikleri için oksijence fakir sularda da barındırılabilirler.

 

        Üretim için 20-25 litrelik bir akvaryum cam ile ikiye ayrılır. Akvaryum içi bol bitkilendirilir. Özellikle yosunumsu bitkiler seçilir. Bir hafta kadar balıklar tubifex ve su piresi ile veya mümkün ise Artemia sali na ile beslenerek kondisyon kazandırılır. Erkek su üzerinde yüzen bitkilere bağlı havadan bir yuva oluşturur. Yumurtlama burada olur. Yumurtlamanın çabuk olması için su sıcaklığı 2-3 "C arttırılmalıdır. Yumurtlamadan sonra dişi hemen akvaryumdan alınır ve erkek yumurtalara bekçilik eder.

 

       Küçük olan yumurtalardan 2 günde yavrular çıkar. Yavrular serbest halde yüzebilir hale gelinceye ve yumurta sarılarını tüketinceye kadar, dibe düşen yavruları erkek alarak köpüğe yerleştirir. Yumurta sarıları tükenince erkek de akvaryumdan uzaklaştırılır. Yavrular çabuk gelişirler, fakat akvaryumda fazla sayıda olmaları gelişmelerini engeller. ilk günler infusaria verilmelidir. Sonra Artemia salina verilebilir. Akvaryumun üstü çok iyi bir şekilde kapatılmalıdır. Çünkü bu dönemde soğuğa karşı çok hassastırlar. Su sıcaklığı ve akvaryumun üst yüzeyinde bulunan hava sıcaklığının benzer olması yaşama gücünü yükseltecektir.

 

       Cennet balıklar grubundan M.concolar akvaryumlarda ele alınan diğer bir türdür.



Solda: İnci gromi (Trichogaster leeri)

Sağda:Sphaerichthys pectoralis. Benzer bir türdür.

 

       İNCİ GROMİ (Trichogaster leeri)

       Akvaryum balıkları arasında çok tanınmış olanlarından bir tanesidir. Ülkemizde de üretimini yapan yetiştiriciler vardır. Oldukça zarif ve diğer balıklar ile iyi bir uyum halinde yaşıyabilir ve 10-12 cm. kadar boy uzunluğuna erişebilirler. Yem bakımından pek hassas değildirler. Her türlü akvaryum yemini severek tüketirler. Ama haftada bir iki defa canlı yem ile beslenmelerinde yarar vardır. Özellikle kurt (Tubifex) ile beslenmekten çok hoşlanırlar. Akvaryum içerisinde üreyen algleri yiyerek temizlerler. Bu bakımdan akvaryumda yararlı olurlar. Boyları büyük olmasına rağmen ağız yapıları vücutlarına oranla küçüktür. Bu nedenle su yüzeyinde yüzen küçük yemleri toplayarak yemlenmekten hoşlanırlar.

       Tayland'ın yerli balığı olan gromi'ler tüm Dünya akvaryumlarına dağılmış durumdadır. 80-100 It.lik akvaryumlar bu balıklar için idealdir. Su istekleri bakımından 6.5-7.5 pH dereceli sulardan hoşlanırlar. Fakat suyun hafif asit olması hafif alkali olmasından daha iyidir. Ortalama olarak 25-27 "C olan sularda çok iyi yaşarlar. Anlaşılacağı gibi ılık sulardan hoşlanırlar.

       Renk olarak çok güzeldirler ve renkleri değişik olabilir. Genel olarak vücut gümüşi parlak çok mavi renklidir. Üzerinde ağızdan kuyruğa kadar kıyıları düzgün olmayan siyah bir band vardır. Vücut ve yüzgeç üzeri benekli bir görünümdedir.

       Dişi ve erkek kolayca ayırt edilebilir. Erkek balıkların boğaz kısmında turuncu bir renk bulunur. Özellikle yumurta verecekleri dönemde dişinin karnının şişkin bir durum aldığı görülür. Ayrıca erkekte sırt yüzgeci dişininkine oranla daha uzundur. Dişininki ise kısa ve uç kısmı biraz yuvarlakçadır.

       Cinsel olgunluğa ulaşmaları biraz yavaş olur. Olgun balıklardan yavru üretimi pek zor olmaz. Yumurtlamadan önce balıkları iyi bir şekilde yemlemek ve iyi bir kondisyon kazandırmak gerekir. Üreme zamanı erkeğin renginin biraz koyulaştığı görülür. Yumurta almak için 40-50 litrelik akvaryumlar kullanılabilir. Akvaryum 15 cm. su ile doldurulur ve su iki gün dinlendirilir. Su az asit olmalıdır. Tankın dip kısmına hiç bir şey konulmaz. Akvaryum içerisine sadece bir kaç yüzen bitki bırakılır ve ısı 30 "C' çıkarılır ise yumurtlama daha çabuk olacaktır. Isı yükselince erkek hemen köpük yapmaya başlar. Bazen köpük yapımında dişinin de yardım ettiği görülür. Köpük yapmak için balık, su yüzeyinden labirentleri sayesinde hava alır ve bunu ürettiği bir nevi salgı ile su yüzeyine bırakır. Yapılan köpükler çok kolay bozulabilir ve yapım anında bir çoğu patlar ise de, kısa bir sürede 6-10 cm. ebatta bir yığın haline getirirler. Bazen yumurtlama anında erkeğin dişiyi devamlı izlediği ve yumurtlamanın bir dans gibi uyumlu bir şekilde devam ettiği görülür. Erkek daimi olarak kur yapar durumdadır. Dişiyi devamlı izler ve hafifçe başı ile dolanarak dişiyi köpüğün altına doğru yaklaştırmaya çalışır. Erkek bedenini kıvırarak dişiyi çevreler ve sarar. işte bu sarma anında dişi yumurtalarını bırakır ve bırakılan yumurtalar erkek tarafından döllenir. Yalnız yumurta bırakma ilk sarmada olmayacağı gibi, bir tek sarmada da yumurtlama bitmez. Dönem dönem devam ederek saatlerce sürer. Yumurtlama sırasında yere düşen ve köpüğe tutunamayan yumurtaları balıklar ağızlarına alır ve köpüğe bırakırlar. Yumurtlama bitince dişi akvaryumdan alınmalıdır. Her yumurtlamada 600-800 yumurta elde edilebilir. Yumurtalardan 24-36 saat içerisinde yavrular çıkar ve yavrular köpüğe asılı olarak dururlar. Oldukça küçük ve narin yapılı olan yavrular 3-4 gün sonra serbest olarak yüzmeye ve yem aramaya başlarlar. Bu dönemde larvalar için en iyi yem infusaria'dır. Bu dönemde önemle hatırlamalı ki, erkek balığın da akvaryumdan uzaklaştırma zamanıdır. Yavrular çok ise su yüzeyinde yüzen özel olarak yavrular için yapılan toz yemlerden bu dönemde verilebilir. Çok az yumurta sarısı da' kullanılabilir. Verilen yumurta sarısının önce az bir suda eritilerek verilmesi iyi değildir. En uygunu bir ipek bez içine konan küçük bir yumurta sarısı (çok katı pişmiş) parmak arasına sıkıştırılarak suya geçirilmelidir.

       Yavrular 2 haftalık olunca, havanın oksijeninden yararlanmayı mümkün kılan labirentleri gelişmeye başlar. Bu dönem en kritik olan dönemdir. Çünkü havanın sıcaklığı su sıcaklığına eşit olmaz ise yavrular alacakları soğuk hava nedeni ile ölebilirler. Bunun için labirentli balıkların üretilmesinde kullanılacak akvaryumların odanın en yüksek yerine konulması yararlı olur. Böyle bir odada sıcak hava daima tavana yakın olacağından akvaryumda su yüzeyindeki havanın biraz daha sıcak olması sağlanmış olur. Bu nedenledir ki labirentli balıkların üretilmesinde termostatlı ısıtıcılar kullanarak başarılı bir sonuca ulaşmak zor olmaktadır ve odanın tüm olarak ısıtılması yolu ile çalışılan akvaryum düzenlerinde daha başarılı sonuca ulaşılmaktadır.

      Kritik dönemi atlatan yavrular 3-4. haftaya kadar Artemia salina larvası ile beslenebileceğigibi, kuru yemlerle de idare edilebilirler. Daha sonra iyice ezilmiş kurtlar (Tubifex) ile süratli bir gelişme sağlanır. 1. aydan sonra yavrular hemen hemen ağızlarına sığabilen her türlü akvaryum yemini alabilirler. iyi bakıldıkları ve beslendikleri takdirde 10-12 aylık iken cinsi olgunluğa ulaşırlar
ve yavru verebilirler.

 

      ÇİKOLATA GROMİ
      (Sphaerichthys osphromenoides)

    Sumatra ve Borneo orijinli olan bu balık 5 cm dolaylarında bir vücut yapısına sahiptir. 250 "C su sıcaklığı ve pH 6-7 olan su ortamlarından hoşlanırlar.Küçük canlı yemler ile beslenmeyi severler ise de kuru yemleri de alırlar. Çift olarak tutulmaları yararlı olur. Eşli olarak akvaryum içerisinde dolanıp durmaktan hoşlanırlar ve böylece akvaryumda devamlı bir hareket sağlarlar. Cinsiyet ayırımı biraz zordur. Üreme zamanı erkeğin renkleri canlanır. Köpük yuva kurarlar ve bunun içerisine yumurta bırakırlar. Yavrular çıkınca ağızlarına alarak korudukları gibi köpük içerisine de bırakabilirler. Genç yavrular diğer gromi yavruları gibi beslenebilir. Üretim için su kalitesi çok iyi olmalıdır. Su çok iyi filtre edilmelidir. Akvaryum iyi bitkilendirilmeli ve akvaryumdaki suyun 1/3'ü iki haftada bir değiştirilmelidir.

      



Trichogaster microlepis


 

       AYIŞIGI GROMİ

      ( Trichogaster microlepis)


      Ülkemize ithal edilen bu balık Türkiye'de de üretilmekte ve popüler olan bir balıktır. Tayland ve Kamboçya orijinlidir. 15 cm. boya kadar büyüyebilir. Çok güzel açık gök mavisi renktedirler. Üretilmeleri diğer gromi türleri gibidir. 1000 kadar yumurta bırakabilirler. Yumurtalarını köpük içine bıraktıklarından akvaryumda bazı yüzen bitkilerin bulunması yararlı olur. Yavrular önce infusaria bir kaç hafta sonra Artemia salina larvaları ile beslenebilirler. Diğer balıklar ile uyumlu bir şekilde yaşayabilirler. Yalnız ince yapraklı bitkilere üreme zamanlarında bitkileri didikleyerek zarar verebilirler. 15 cm.'ye kadar büyüyebilen bu balık doğal olarak bulundukları ülkelerde çok değerli yemeklik bir balık olarak tanınırlar.