Site açılış tarihi: 27 kasım 2012
Geçen ayki Günlük ort. ziyaret: .. 174
Ay içinde en yüksek ziy sayısı: .242
Geçen ayki ziyaretçi sayısı: . 5234 (Mayıs 2023)
Toplam ziyaretçi sayısı: 852 224

Kitaplar » Su Ürünleri Yetiştiriciliği » Balon Balığı Yetiştiriciliği



Balon balığı


 

      BALON BALIGI YETİşTİRİCİLİGİ(FUGU)
     ( Rubripes rubripes)

       Balon balığı su dünyasının ilginç canlılarından bir tanesidir. Balık her hangi bir tehlike ile karşılaştığı zaman vücuduna su alır ve bir top gibi şişer. Ayrıca vücudundaki dikenimsi çıkıntılarda balıkların bu canlıyı yutmasına engelolur. Bu farklı yaşam tarzı yanında fugu balığı eti, yüzyıllardır Japonya da en lezzetli balık etlerinden biri olarak kabul edilir. Bunun yanında balığın insan gıdası olarak da tehlikeli bir yanı vardır. Bunun nedeni yılın bazı dönemlerinde bu balık etinin insanlar için zehirli olmasıdır. Bu nedenle bu balığın tüketilmesi aşamasında balık üzerinde bilgili olmayanların zehirlenme olasılıkları da yüksektir. Bu sakınca nedeniyle pek çok ülkede Fugu pazarlaması konusunda sadece lisans sahibi lokantalar tarafından pişirilerek pazarlanmasına izin verilmektedir. Eski zamanlarda her yıl bir çok kişinin bu balıkları mevsimsiz ve bilinçsiz tükettikleri için zehirlenerek öldükleri bildirilmektedir. Balıkların zehirli olduğu dönem genel olarak üreme mevsimidir. Bu dönemde özellikle balıkların yumurtalık, karaciğer deri ve iç organlar içerisinde biriken "Tetradotoxin" isimli madde zehirli etki yapmaktadır. Bu maddenin kas içerisinde birikimi oldukça sınırlıdır. Bu nedenle dikkatli bir şekilde temizlendiği ve bilen bir kişi tarafından usuluna göre temizlenip pişirildiği taktirde zehirleyici etkisinin pek ortaya çıkmadığı bildirilmektedir. Yine de, üreme mevsiminde balıkların tüketiminden kaçınılmasıyla bu zehirlenme olaylarının çok aza inmiş olduğu belirtilebilir.

       Japonya'da balon balığının pahalı bir balık olması nedeniyle 1960'lı yıllarda yetiştiricilik çalışmaları ele alınmış ve o yıllar için başarılı sayılabilecek yetiştirme sonuçlarına ulaşılmıştır. Yavru üretim çalışmaları da başarıyla gerçekleştirilmiştir. Fakat daha sonra doğadan yakalanan balık miktarının piyasa isteklerini karşılayacak düzeyde olması sonucu yetiştiriciliğine olan ilgi azalmıştır. Halen Japonya, Çin ve Tayvan'da az miktarda yetiştirildiği kaydedilmektedir. Bu üretim daha çok evlerde tüketim yerine özel lokantalarda pişirilerek müşterilere sunulmaktadır. İleriki yıllarda doğadan yapılan avcılığın azalması durumunda talep edilen bir balık türü olduğundan yetiştiriciliğinin artabileceği düşünülmektedir.

 

var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-36728592-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); -->